De Sims 4 Preview

Deze GamesCom heb ik, FranSor, de eer gekregen om De Sims 4 alvast te spelen. Ik had in totaal bijna twee uur de tijd maar mocht helaas maar enkele screenshots mee naar huis nemen. Dit betekent dus dat ik nog niet alles kan hebben gezien en erover vertellen. Maar niet getreurd, onze review komt zo snel mogelijk.

Create A Sim


Hopelijk kunnen jullie mij vergeven maar ik heb nagenoeg geen tijd besteed in Create A Sim. Dit omdat we een preview hebben geschreven speciaal over dit onderdeel en omdat de demo nu inmiddels beschikbaar is voor iedereen. Iets dat niet in de demo zichtbaar is zijn de kinderen. Voor deze kleine mensjes kun je een hoofddoel kiezen en alvast één eigenschap. De rest zal zich vormen tijdens het opgroeien. Natuurlijk is het ook in De Sims 4 mogelijk om met DNA te spelen en niet enkel om kinderen te maken maar ook om een broer, zus of ouder te maken.

Koopmodus
Simmers spenderen uren in het maken van een perfecte Sim maar wellicht nog wel veel meer uur in het maken van een perfecte leefomgeving. De koopmodus van De Sims 4 verschilt niet veel van die van De Sims 3. Weer hebben we het huisje waarin je kamers aan kunt klikken zodat de meubels die horen bij die ruimte zichtbaar worden maar je kan de meubels ook in categorieën laten verschijnen. Hoewel de meubels veelal lijken op die van De Sims 3, heeft het wel een hele eigen look doordat De Sims 4 er simpelweg anders uitziet. Opvallend zijn de hoeveelheden instrumenten en spullen voor kinderen. Sims van alle leeftijden zullen zich goed kunnen vermaken.
Het werk van de Sims is nu veel meer geïntrigeerd want er zijn veel meubels die je pas vrijspeelt wanneer je het hoogste niveau bereikt van een bepaalde carrièretak. Meer over de verschillende carrières is te vinden onder ‘Gameplay’. Natuurlijkerwijs hebben de meubels te maken met het beroep.

Bouwmodus


Hoewel de bouwmodus ‘makkelijker’ is gemaakt is het wel eventjes pielen. Het is nu veel makkelijker om een foutje aan te passen. Kamers kunnen groter en kleiner gemaakt worden maar ook helemaal opgepakt en ergens anders gezet worden. Verder is het waar wat er gezegd wordt door de SimGuru’s, bouwmodus is heel lastig uit te leggen, je moet voelen hoe soepel het gaat. Het voelt nog als De Sims 3 met extra dingetjes om het voor beginners nog iets makkelijker te maken. Één van de nieuwe dingetjes is bijvoorbeeld de mogelijkheid om hele kamers te plaatsen. Deze zijn dan al helemaal ingericht. Alle soorten kamers zijn beschikbaar maar er zijn ook vrijspeelbare kamers te vinden. Ook deze kan je pas kopen wanneer je Sim het hoogste niveau van een beroep heeft bereikt. Helaas zijn er enkele dingen (nog) niet. De welbekende halve muren zitten niet in het spel evenals de wenteltrappen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat deze later, door middel van uitbreiding, beschikbaar zullen zijn.

Gamplay
De Sims 3 ging over verhalen vertellen en De Sims 4 borduurt verder op dit idee. Het gaat om verhalen vertellen met slimme Sims met allen hun eigen karakter. Hoewel de Sims, hun uiterlijk, kopen en bouwen belangrijk zijn, is de gameplay rijker, dieper en nog uitgebreider.

De interacties werken nog precies hetzelfde als in De Sims 3. Wanneer er op een andere Sim geklikt wordt zullen er optie tevoorschijn komen waar je uit kunt kiezen. Eenmaal gekozen zal deze interacties links in beeld in de wachtrij komen. Aan alles wat je Sims doet hangt een weging van hoe erg het bij een bepaalde emotie hoort, dit wordt dan berekend en je Sim zal die emotie hebben. Als je Sim bijvoorbeeld superblij is omdat het een grap heeft gehoord van zijn of haar kind maar daarna gaat de WC kapot hoeft het niet te betekenen dat je Sim direct boos is. Het draait allemaal om de impact en hoe zwaar het meetelt. Je kan dus echt spelen met de emoties maar je Sim schieten niet binnen een paar seconden van de ene emotie naar de andere.

Opvallend is hoeveel verschillende soorten banen je Sims kunnen hebben. Er zijn maar liefst acht verschillende banen met ieder twee richtingen waardoor er in totaal verschillende 16 banen zijn. Hieronder zie je de acht richtingen met hun verschillende takken, deze zijn los vertaald naar het Nederlands. Het is heel simpel om een baan te krijgen, maar om promotie te krijgen moet je niet alleen maar een bepaald aantal vrienden hebben en bepaalde vaardigheden kunnen, je moet ook in een bepaalde emotie naar het werk gaan.

Crimineel Orakel Baas
Culinair Chefkok Mixologie
Schrijver Journalist Auteur
Schilder Meester van het realisme Kunstenaar
Geheim agent Top agent Slechterik
Entertainer Comediant Muzikant
Astronaut Spanceranger Universum smokkelaar
Techguru Start up eSports gamer

Naast veel banen zijn er ook veel vaardigheden. In een basisspel is het bijzonder dat er direct zoveel zijn want naar verwachting komen er steeds weer nieuwe bij en dan is 18 vaardigheden in het basisspel veel. Dit zorgt er wel voor dat het basisspel goed gevuld is en dat er veel te beleven valt voor de volgende uitbreiding ‘nodig’ is. De bekende vaardigheden zijn niet letterlijk gekopieerd. Zo is er nu, naast de pot en je tuin, ook een bonsai boom beschikbaar en kan je de zaden voor bloemen, fruit, kruiden en groente makkelijk via je telefoon kopen. Sommige vaardigheden zijn helaas minder open als in De Sims 3 zo kan je bijvoorbeeld niet meer overal vissen maar zijn er speciale visplekken.

Charisma Koken Vissen Tuinieren Gitaar spelen Handigheid Logisch denken Schilderen Schrijven
Komisch Fitness Plagen Mixologie Programmeren Piano spelen Raket bouwen Gamen Viool spelen

Naast de overvloed aan vaardigheden zijn er ook ontzettend veel objecten die je kunt verzamelen. Er zijn 13 collecties en in totaal 223 (!) items die je kunt vinden. Opvallende vreemde eenden in de bijt zijn de MySims trofeeën, kikkers en postkaarten.

Collecties Hoeveel
Kikkers 25
MySims trofeeën 20
Tuinieren 31
Metalen 20
Kristallen 20
Elementen 15
Microscoop prints 12
Fossielen 15
Postkaarten 14
Heelal prints 15
Aliëns 10
Ruimtestenen 4
Vissen 22

Wanneer je foto’s maakt worden dit automatisch herinneringen. Deze herinneringen kan je per Sim instellen, dit betekent dat je er een emotie aan kunt hangen. Dit klinkt wellicht wat overbodig maar dit zorgt er wel voor dat je op een makkelijke manier je Sim in een emotie kan pushen door ze aan die bepaalde herinnering te laten denken. Ook hiervoor geldt wel dat als een andere emotie meer ‘punten’ heeft dan blijft je Sim in die emotie zitten.

De buurt en reizen in de buurt

Er zijn veel vragen over hoe het nou precies zit met de buurt. Opvallend is dat de buurt een heel stuk kleiner is dan de buurten die we gewend zijn uit De Sims 3. De buurten in De Sims 4 zijn in kleinere stukjes opgedeeld. Zo zijn er een aantal openbare gelegenheden (zoals de bibliotheek en een bar) dat een klein stukje is, de duurdere huizen horen bij elkaar en de goedkopere buurt is ook klikbaar. Maar wat opvallend is, is dat deze buurten ook niet open zijn. Elk kavel heeft weer zijn eigen laadtijd en scherm. Wanneer je in de buurt van de openbare gelegenheden bent kun je de andere kavels wel zien maar je Sim kan niet zonder laadscherm van de fitnessruimte naar de bibliotheek lopen. Dit voelt als een flinke stap terug. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat niet alles ingeladen hoeft te zijn steeds waardoor het spel minder zwaar is, maar je krijgt hierdoor wel weer een gesloten gevoel. Wel is het heel makkelijk om je Sims te bestuderen als je met een andere Sim weg bent. Je kan ze naar je toe laten komen of laten socializen met andere Sims op de thuiskavel.

Conclusie
De Sims 4
Natuurlijk is het op dit moment nog niet helemaal eerlijk om al een oordeel te geven over het spel, maar een voorlopige conclusie is wel mogelijk. Hoewel ik veel content mis omdat we voor De Sims 3 zoveel uitbreidingen hadden, is De Sims 4 het basisspel wel erg uitgebreid. Er is genoeg te doen. Ook is de gehele stijl erg mooi en past het bij de gekke maniertjes van doen van onze Sims. Wat ik wel heel erg vervelend vond is dat zelfs in de microbuurtjes geen openheid is, elk kavel moet ingeladen worden. Dit voelt teveel als De Sims 2 en het voelt heel klein. ‘Gelukkig’ hebben je Sims niet veel redenen om van het thuiskavel af te gaan want in de wereld is bijna niets te doen (nog).

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *