De Sims 4 Gids: Peuters

Peuter - Fantasie
Het Huis voor Twee Poppenhuis is niet alleen maar goed voor plezier van peuterSims, maar ook met het verbeteren van de fantasievaardigheid.

Peuters zijn in januari 2017 toegevoegd aan het basisspel van De Sims 4 via een gratis update na langdurige vraag van fans. Ondanks dat passen peuters nog altijd vrijwel feilloos in het spel alsof het altijd al zo is geweest. Het is dan ook niet voor niets de grootste update tot nu toe! Met eigen vaardigheden en animaties zie je ze in deze levensfase opgroeien van hulpbehoevende baby’s tot zelfstandige kinderen.

Peuters voegen daarmee al met al best nog wel een aantal nieuwe gameplay-elementen toe. In deze gids leer je daar mee, in welk opzicht ze verschillen met andere Sims, evenals wat je er zoal mee kunt. Later wordt ook nog ingegaan op de vijf nieuwe bijbehorende peutervaardigheden.

Peuters verzorgen

Sinds de implementatie van peuters in De Sims 4 zullen baby’s niet langer rechtstreeks opgroeien in kinderen, maar eerst een peuter worden. Het is daarmee een soort ’tussenfase’ waarin je Sim langzaamaan zelfstandig begint te worden. Peuters zijn zeker in het begin dus nog sterk afhankelijk van oudere Sims. Er zijn twee soorten Sims die hier in het bijzonder van belang bij zijn: hun ouders en hun verzorgers. Een verzorger van een peuter kan je worden door de interactie Adopteren als iemand die zorg nodig heeft op de peuter te gebruiken en op eenzelfde manier kan je dat ook weer annuleren. Beide groepen zijn verantwoordelijk voor het vervullen van de behoeftes van peuters.

Peuters - Geheugenkaarten
Ouders en verzorgers zijn verantwoordelijk voor het opvoeden van peuters en spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de vaardigheden van de peuter.

Op normale snelheid zal de levensfase 7 dagen (kort: 3, lang: 27) duren, al kun je er, net zoals bij andere levensfases, op elk moment voor kiezen om je Sim al eerder te laten opgroeien tot een kind. Vind je de update helemaal niets? Dan kun je op deze manier gewoon als vanouds blijven doorspelen. Het enige dat je nodig hebt is een verjaardagstaart die door je Sim kan worden klaargemaakt. Hiernaast bestaat er natuurlijk ook de mogelijkheid om peuters rechtstreeks in Creëer-een-Sim te maken of er een te adopteren via de computer.

Creëer-een-Sim

Peuters lijken in Creëer-een-Sim verder in veel opzichten op kinderen; ze hebben namelijk ook een eigen assortiment aan kleding en haarstijlen om uit te kiezen. In tegenstelling tot andere Sims hebben ze echter geen sport- of zwemkleding, aangezien ze dat toch nog niet kunnen gebruiken. Bovendien kan er nu nog geen eigen loopje worden gekozen. Dat is natuurlijk ook niet heel raar gezien peuters in het begin sowieso al moeite hebben überhaupt normaal te lopen.

Net zoals dat peuters al eigen kleding hadden, hebben ze ook nog eens de keuze uit unieke karaktereigenschappen. Dit zijn speciale peutereigenschapen welke je peuter in veel gevallen helpen een bepaalde peutervaardigheid sneller te ontwikkelen, of juist bepalen hoe hun sociale gedrag ten opzichte van anderen is. Iedere peuter kan zo één eigenschap kiezen. Op het moment zijn er acht verschillende eigenschappen om uit te kiezen.

AfbeeldingNaam
AanhankelijkAanhankelijk
Deze verlegen peuters vermijden Sims buiten het huishouden en worden verdrietig wanneer ze achter worden gelaten. Ze verdienen extra vaardigheden wanneer ze onderwezen worden. En ze kunnen sneller uit slechte stemming worden gehaald wanneer ze getroost worden.
CharmeurCharmeur
Deze peuters zijn graag sociaal. Ze kunnen de communicatievaardigheid sneller verdienen en zijn niet bang voor vreemdelingen. Ze kunnen de liefde met andere Sims delen.
EngelachtigEngelachtig
Idyllische peuters die eenvoudig in de omgang zijn. Ze zijn nooit opstandig en zullen geen driftbuien hebben. Ze kunnen gemakkelijk met vreemden praten.
KieskeurigKieskeurig
Kleine herrieschoppers die graag huilen, problemen veroorzaken en driftbuien hebben. Maar wanneer ze opvallen worden ze blij en dat komt van pas bij het overwinnen van negatieve gemoedstoestanden.
MafMaf
Gek en onderzoekend. Deze peuters vinden het leuk om grappen te vertellen en speels te zijn. Hun fantasievaardigheid wordt iets sneller ontwikkeld.
NieuwsgierigNieuwsgierig
Nieuwsgierige pioniers. Deze peuters kunnen hun denkvaardigheid sneller ontwikkelen. Ze zijn het gelukkigst wanneer ze iets leren en ze zijn verdrietig als ze een tijd lang niets nieuws leren.
OnafhankelijkOnafhankelijk
Deze peuters zijn gek op hun vrijheid en volgen niet graag bevelen op van hun verzorgers. Ze verdienen extra vaardigheden wanneer ze alleen worden gelaten en hebben minder aandacht nodig dan andere peuters.
WildWild
Bezield en vol energie. Deze peuters gaan graag op verkenning en bruisen van de energie. Ze kunnen de bewegingsvaardigheid iets sneller ontwikkelen. Ze worden verdrietig als ze een tijdje niet buiten zijn geweest.

Doelen zijn er overigens nog niet voor peuters; die komen pas als ze een kind zijn.

Peutervoorwerpen

Om een peuter volledig te kunnen verzorgen heb je in ieder geval drie essentiële peutervoorwerpen nodig: een speciaal laag peuterbed waar ze in kunnen slapen, een peuterstoel waarin ze gevoed kunnen worden en een potje waarop ze hun behoeftes kunnen doen. Al deze voorwerpen kun je vinden in de koopmodus in de nieuwe peutercategorie (KoopmodusVoorwerpen op functieKinderenPeuters). Tevens kun je daar allerlei speciaal speelgoed vinden dat ze helpt hun peutervaardigheden te verbeteren en hun plezierbehoefte hoog te houden. Verder is het ook aan te raden een bad aan te schaffen om je peuter in te kunnen wassen; met een douche gaat dat namelijk niet.

Peuter - Fantasie
Het Huis voor Twee Poppenhuis is niet alleen maar goed voor plezier van peuterSims, maar ook met het verbeteren van de fantasievaardigheid.

Behoeftes

Peuters hebben net zoals andere Sims verschillende behoeftes die bepalen hoe gelukkig ze zijn. Blaas, Honger, Hygiëne, Plezier en Energie zijn hierbij nog zo goed als gelijk gebleven, terwijl de Sociale behoefte wordt vervangen door Aandacht. Peuters kunnen al meer dingen zelf doen dan baby’s, maar vereisen desalniettemin bij een aantal zaken hiervan nog wel de hulp van een oudere Sim. Net zoals bij kinderen en baby’s is het dus belangrijk dat peuters niet zomaar verwaarloosd worden, aangezien ze anders zullen worden meegenomen door de maatschappelijk werker. Hou ze gelukkig door hun behoeftes hoog te houden!

Blaas

Peuters kunnen in het begin nog niet zelfstandig plassen. Daar hebben ze hulp voor nodig van een volwassenen bij het potje tot ze de potjevaardigheid voldoende bezitten. Tot die tijd kunnen peuters hun behoeftes ook rechtstreeks in hun luier lozen. Dit kan door op de peuter te klikken en dan de interactie Luier gebruiken te selecteren. Let erop dat dit de Hygiëne behoefte sterk zal verlagen. Het is dus aan te raden om zoveel mogelijk van het potje gebruik te maken.

Peuters - Potje
Peuters moeten leren zindelijk te worden door het potje te gebruiken middels de potjevaardigheid.

Honger

Om peuters te kunnen voeden heb je een speciale peuterstoel. Daar kun je je peuter eten of drinken geven, al is het altijd maar de vraag hoeveel ze daarvan opeten! In totaal zijn er 10 gerechten en 3 drankjes voor peuters.

Energie

Peuters kunnen enkel slapen in hun eigen lage peuterbedden, welke tussen alle andere bedden te herkennen zijn aan het ‘Alleen peuters’-label. Ze kunnen ook dutjes doen op banken of op de grond, maar het is over het algemeen aan te raden ze hun eigen bed te geven. Duur zijn ze toch niet.

Tijdens het slapen is er echter een kans dat peuterSims overvallen worden door nachtmerries, vergelijkbaar met het monster onder je bed waar ook kinderen last van hebben. Dat levert ze dan de gemoedstoestand “Had een nachtmerrie” (Verdrietig +3 – 2 uur) op, wat ervoor zorgt dat peuters tijdens die periode niet meer kunnen slapen en troost bij hun ouders zullen zoeken. Peuters slapen dus het beste als ouders ze van tevoren Instoppen of Voorlezen voor het slapen gaan.

Peuters - Voorlezen
Voorlezen voor het slapen gaan zorgt voor een kleinere kans op nachtmerries.

Plezier

Plezier kan het gemakkelijkste worden verbeterd door het spelen met speelgoed. Verder helpt het voorlezen van verhalen door volwassenen of het uitvoeren van grappige interacties.

Aandacht

Het verzorgen van peuters verhoogt hun aandachtsbehoefte, evenals het voltooien van sociale interacties. Peuters vereisen over het algemeen meer aandacht dan andere Sims om ze gelukkig te houden, dus deze behoefte is een belangrijke graadmeter om te zien of het goed gaat.

Hygiëne

Peuters - Bad
Peuters in bad wassen is de beste manier om hun Hygiëne behoefte omhoog te halen.

Een snelle manier om de Hygiëne van een peuter wat omhoog te halen is door het verschonen van hun luier als die vies is. Uiteindelijk is daarentegen de meest effectieve manier om ze in bad te laten doen door een volwassenen. Douches kunnen hier zoals gezegd overigens niet voor gebruikt worden, dus kan het soms zijn dat je je badkamer zult moeten verbouwen.

Peutervaardigheden

Peuters hebben vergelijkbaar met kinderen vijf eigen basisvaardigheden: Beweging, Communicatie, Denken, Fantasie en Potjevaardigheid. De eerste vier zijn daarbij vergelijkbaar met de vier kindervaardigheden (respectievelijk Motoriek, Sociaal, Mentaal en Creativiteit) en geven er – wanneer de peutervaardigheid wordt gemaximaliseerd – zelfs een kleine voorsprong van 1 à 2 niveaus aan mee tijdens het opgroeien. De potjevaardigheid een compleet nieuwe vaardigheid is en staat verder op zichzelf.

Alle peutervaardigheden zullen overigens twee keer zo snel verbeteren wanneer er een volwassenen bij is om te helpen! Vrijwel alle manieren om een peutervaardigheid te verbeteren kunnen ook met een volwassen Sim worden gedaan, dus is het aan te raden daar zo vaak mogelijk gebruik van te maken.

Vaardigheden verbeteren

Met het verbeteren van ieder van deze vaardigheden zal je peuters z’n eerste stappen zetten op weg naar zelfstandigheid zetten en steeds minder hulp van volwassenen nodig gaan hebben. In het begin kunnen peuters bijvoorbeeld enkel de trap op komen wanneer ze gedragen worden door volwassenen. Met het verbeteren van de bewegingsvaardigheid kan hij dit uiteindelijk geheel alleen. Zo richt iedere vaardigheid zich op een bepaald ontwikkelpunt van je Sim.

Het Pret Tablet (§500) is daarbij een handig voorwerp dat kan helpen om de vier vaardigheden (weer met uitzondering van de potjevaardigheid) te kunnen verbeteren. Hoewel alleen peuterSims deze tablet kunnen gebruiken en zonder de hulp van een volwassene, kunnen ze er via verschillende spelletjes gestructureerd mee aan een bepaalde vaardigheid werken. (BlikBlok Baby voor Beweging, Peuterfilmpjes kijken voor Communicatie, SimVorm spelen voor Denken, en Met lama tekenen voor Fantasie). Het is daarmee een ideaal voorwerp als je met meerdere Sims in je huishouden speelt en niet altijd tijd hebt om constant je peuter te kunnen verzorgen.

Peuters - Pret Tablet
De Pret Tablet is de ideale manier om de meeste peutervaardigheden te verbeteren.

Als laatste kunnen Sims met het verbeteren van deze vier vaardigheden ook twee speciale eigenschappen vrijspelen wanneer ze verouderen. Wanneer deze vaardigheden dan namelijk allemaal niveau 3 hebben bereikt, speel je de eerste eigenschap vrij: Gelukkige Peuter. Deze geeft een kleine boost van 10% bij het leren van latere vaardigheden. Als je ook bij allemaal niveau 5 weet te behalen, krijg je de eigenschap Toppeuter. Hiermee krijg je zelfs een extra boost van 25% bij het aanleren van alle vaardigheden.

Beweging

De bewegingsvaardigheid zorgt ervoor dat peuters beter leren lopen. Hoewel peuters al meteen enigszins kunnen lopen, vallen ze nog geregeld en zijn ze beduidend langzamer dan andere Sims. De meest voor de hand liggende manier om de vaardigheid te verbeteren, is door gewoon ergens naartoe te lopen. Om niet de hele tijd die optie te hoeven selecteren, bestaat er ook de interactie Wandelen als je op je peuter klikt. Daardoor zal hij gewoon willekeurig door het huis heen rondlopen en tegelijkertijd de vaardigheid verbeteren. Verder helpt het Stapelen van de Kleine Onderwijzer Bouwblokken (§80), of het dansen op muziek bij de radio.

Het verbeteren van de bewegingsvaardigheid geeft later een boost aan de Motorische vaardigheid van kinderen. De ideale gemoedstoestand hierbij is Energiek.

Niveau 2
 • Trappen beklimmen
 • Speels met volwassenen worstelen (interactie)
Niveau 3
 • Sneller lopen
 • Op muziek dansen
Niveau 4
 • Rennen
 • Torens bouwen met behulp van bouwblokken
Niveau 5
 • Gemakkelijk de trap op

Communicatie

De communicatievaardigheid helpt je peuter meer van de interacties met andere Sims vrij te spelen. Het verbeteren van de vaardigheid kan het gemakkelijkst worden gedaan door simpelweg te praten met andere Sims of met speelgoed. Verder werkt het oefenen met geheugenkaartjes met volwassen Sims.

Het verbeteren van de communicatievaardigheid geeft later een boost aan de Sociale vaardigheid van kinderen. De ideale gemoedstoestand hierbij is Blij.

Niveau 2
 • Omhelzen (interactie)
 • Slaan (interactie)
 • Dieren leren met behulp van de geheugenkaarten
Niveau 3
 • Over speelgoed praten (interactie)
 • Over vrachtwagens praten (interactie)
 • Brullen (interactie)
 • Nonsens tegen anderen zeggen (interactie)
 • Om toetje vragen
Niveau 4
 • Over feesten praten (interactie)
 • Over lievelingsdier praten (interactie)
 • Klop-klop moppen vertellen (interactie)
 • Voorwerpen leren met behulp van de geheugenkaarten
Niveau 5
 • Verhaal vertellen (interactie)
 • Maf verhaal vertellen (interactie)
 • Over dinosaurussen praten (interactie)

Denken

Een belangrijk gedeelte van de volwassenheid van een peuter woedt bepaald door z’n denkvaardigheid. Denken zorgt er namelijk voor dat peuters ‘verstandigere’ keuzes zullen maken en bijvoorbeeld ook minder vaak opstandig zijn. Van alle vaardigheden is dit de moeilijkste vaardigheid om te verbeteren, simpelweg omdat er in tegenstelling tot de andere peutervaardigheden geen manier is waarop dat automatisch gebeurd. In het begin is zo, naast de Pret Tablet, de enige manier om de vaardigheid te verbeteren via de geheugenkaartjes. Later kan het ook met behulp van de Kleine Onderwijzer Bouwblokken, al zul je daarvoor eerst niveau 2 moeten bereiken.

Het verbeteren van de denkvaardigheid geeft later een boost aan de Mentale vaardigheid van kinderen. De ideale gemoedstoestand hierbij is Blij.

Peuters - Kleine Onderwijzer Bouwblokken
De Kleine Onderwijzer Bouwblokken zijn een manier om de denkvaardigheid van peuterSims te verbeteren.
Niveau 2
 • Vormen bestuderen op de bouwblokken
 • Minder vaak opstandig
Niveau 3
 • Cijfers leren met behulp van de geheugenkaarten
 • Beter hele nacht doorslapen
Niveau 4
 • Vragen waarom dat zo is (interactie)
 • Niet meer spetteren in het toilet
Niveau 5
 • Hele nacht doorslapen
 • Nooit meer opstandig
 • Letters leren met behulp van de geheugenkaarten
 • Spelling oefenen met bouwblokken

Fantasie

Vergelijkbaar met de communicatievaardigheid leert ook de fantasievaardigheid peuters meer interacties aan, maar nu gericht op andere voorwerpen zoals knuffels. De meest voor de hand liggende manier om de vaardigheid te verbeteren is door middel van het spelen met speelgoed. Het voorlezen van verhalen door oudere Sims is ook een goede manier en helpt bovendien met het opbouwen van een band tussen elkaar. Later kunnen peuters ook zelf boeken lezen om de vaardigheid te verbeteren. Van alle peutervaardigheden levert de fantasievaardigheid het minste op.

Het verbeteren van de fantasievaardigheid geeft later een boost aan de Creativiteitsvaardigheid van kinderen. De ideale gemoedstoestand hierbij is Speels.

Niveau 2
 • Plaatjes kijken in peuterboeken
 • Met anderen spelen bij het poppenhuis
Niveau 3
 • Speelgoed, poppen en knuffeldieren een naam geven
Niveau 4
 • Peuters boeken voorlezen
Niveau 5
 • Kunst bekijken

Potjevaardigheid

De potjevaardigheid is om het moment de kleinste vaardigheid van het spel en leert je peuter zelfstandig gebruik te maken van het potje. In het begin zullen peuter namelijk vaak nog op hun luiers poepen – zeker als vrije wil aanstaat – maar dat zal in de loop van deze vaardigheid steeds meer overgaan op het zelfstandig gebruiken van het potje.

Niveau 2
 • Zelfstandig potje gebruiken
Niveau 3
 • Altijd proberen potje te gebruiken in plaats van luier