De Sims 4 vaardigheden: Inzicht

Schaken
Schaken is de gemakkelijkste manier om te werken aan inzicht.

Beginnen met de inzicht vaardigheid

De inzicht vaardigheid is een redelijk beperkte vaardigheid en kent maar een paar manieren om aan de vaardigheid te werken. De meest voor de hand liggende methode daarbij is door te schaken of te kaarten. Schaakborden vind je altijd in alle parken en kunnen daarnaast ook worden gekocht in KoopmodusVoorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenKennis. Met minimaal twee Sims kun je ook kaarten op de speeltafels, te vinden in KoopmodusVoorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenRecreatie.

Daarnaast kan de vaardigheid worden verbeterd met de microscoop en de telescoop. Daarmee kunnen respectievelijk microscoop- en ruimteprints worden verzameld. Ook het lezen van de vaardigheidsboeken kan hier een optie zijn als je geen van deze voorwerpen thuis hebt.

Tips

Bij het verbeteren van de inzicht vaardigheid helpt het als je Sim geconcentreerd is. Dat zal het aanleren van de vaardigheid namelijk met 40 procent tot 60 procent verbeteren. Er zijn een paar karaktereigenschappen die je daarbij kunnen helpen:

 • Geniaal: een logische keuze gezien dat je Sim af en toe de “Geconcentreerd gevoel”-gemoedstoestand (Geconcentreerd +1 – 4 uur) geeft.
 • Houdt van buiten: hiermee krijgt je Sim de “Frisse lucht!”-gemoedstoestand (Blij +2) wanneer hij buiten komt, iets dat vaak zal gebeuren als je gebruik maakt van de schaaktafels in parken en de telescoop of microscoop. Net zoals elke blije gemoedstoestand helpt dit geconcentreerd te boosten.

Natuurlijk zijn er hierbij nog genoeg andere opties om uit te kiezen, zeker degene die een blije gemoedstoestand geven. Het hangt af van je speelstijl wat daarbij het beste bij je past. Als doel past Nerdbrein het beste, al leunt dat doel ook wel wat op de vaardigheden Handigheid en Raketwetenschap en het lezen van boeken. Wat minder voor de hand liggend kan ook De Curator een optie zijn als je ervoor kiest je voornamelijk te focussen op het verzamelen van de Microscoop- en Ruimteprints. Met name de uiteindelijk bonuskaraktereigenschap Curator kan namelijk goed van pas komen bij het verkopen van verzamelobjecten gezien je ze hiermee voor meer kunt verkopen.

Geconcentreerd raken

Een goede manier om geconcentreerd te raken is de interactie Over zetten nadenken bij het schaakbord. Het voltooien daarvan geeft namelijk – naast wat ervaring voor de vaardigheid – de gemoedstoestand “Mentale training” (Geconcentreerd +1 – 4 uur). Buiten de vaardigheid om kun je op de computer de soortgelijke gemoedstoestand “Fascinerende feiten” (Geconcentreerd +1 – 4 uur) krijgen via de interactie Web…Simpedia doorzoeken gebruiken. Als laatste geven alle Ruimteprints ook een geconcentreerde aura van +7.

Vaardigheidsniveaus

Inzicht is qua nieuwe interacties en andere zaken om vrij te spelen een tamelijk saaie vaardigheid. Je speelt een paar interacties vrij evenals nieuwe materialen om te analyseren onder de microscoop en daar blijft het bij. Bovendien ontgrendelen niveaus 4 en 7 zelfs helemaal niets nieuws naast dan de standaard vaardigheidsboeken zoals bij iedere vaardigheid.

Niveau 2
 • Inzicht bespreken (interactie)
 • Plantmonsters analyseren (microscoop)
 • Plantmonsters verzamelen (planten)
Niveau 3
 • Meer ervaring tijdens schaken en kaarten
Niveau 5
 • Fossielmonsters analyseren (microscoop)
 • Fossielmonsters verzamelen (fossielen)
Niveau 6
 • Meer kans logische ervaring op te doen via interacties
Niveau 8
 • Inzichtspuzzels bespreken (interactie)
 • Kristalmonsters analyseren (microscoop)
 • Kristalmonsters verzamelen (kristallen)
Niveau 9
 • Betere gemoedstoestand na het winnen van een potje schaken of kaarten
Niveau 10
 • Logisch raaskallen (interactie)

Schaken en kaarten

Schaken en kaarten zijn twee spellen welke naast ervaring voor de inzicht vaardigheid ook helpen een vriendschappelijke band op te bouwen. Het winnen van een potje levert de gemoedstoestand “Schaakkampioen” (Zelfverzekerd +2 – 4 uur) op als het vaardigheidsniveau minimaal 9 bedraagt, anders “Schaakwinnaar” of “Gewonnen, lekker puh” (Zelfverzekerd +1 – 4 uur). Verliezende Sims krijgen geen aparte gemoedstoestand. Hoe hoger het vaardigheidsniveau, hoe hoger de win kans.

Verzamelobjecten

Naast het schaken richt het tweede deel van de vaardigheid zich op het verzamelen van verzamelobjecten.

Ruimteprints

Ruimteprints zijn te verzamelen met behulp van de “Observatorium voor de Achtertuin”-telescoop. Deze kun je aanschaffen voor §1.500 in KoopmodusVoorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenKennis. Mocht je het uitbreidingspakket De Sims 4 Stedelijk Leven bezitten, dan is er ook een telescoop te vinden in het park De weide van San Myshuno. Hierna kun je beginnen met het verzamelen van ruimteprints. Meer over hoe dit precies in werkt kun je vinden op de aparte pagina over de collectie.

Het observatorium waarmee ruimteprints kunnen worden verzameld.

Het kijken door de telescoop levert je Sim steeds de gemoedstoestand “Onder de indruk van de kosmos” (Geconcentreerd +1 – 4 uur) op. Het meest handige van de ruimteprints is echter het geconcentreerde aura dat de ruimteprints opleveren: allemaal hebben ze namelijk een sterkte van +7. Aangezien geconcentreerd de ideale emotie is voor de vaardigheid is het ook zeker aan te raden een of meerdere ruimteprints te verzamelen en thuis op te hangen.

Microscoopprints

De tweede collectie verzamelobjecten die je kunt verzamelen met behulp van de inzicht vaardigheid zijn de microscoopprints. Hiervoor heb je eerste de “Leven onder een Microscoop”-microscoop nodig die je kunt kopen voor §1.630 in KoopmodusVoorwerpen of functieActiviteiten en vaardighedenKennis. Met het gebruiken van de microscoop kun je de eerste reeks microscoopprints verzamelen, de overige kun je, afhankelijk van het niveau van de inzicht vaardigheid, verzamelen uit verschillende planten (niveau 2), fossielen (niveau 5) en kristallen (niveau 8). Meer informatie over de microscoopprints kun je vinden op de aparte pagina over de collectie.

Micrscoopprints kunnen worden verzameld met behulp van een microscoop.

Het kijken door de microscoop levert je Sim steeds de gemoedstoestand “Geïnspireerd door de wetenschap” (Geïnspireerd +1 – 4 uur) op. Net zoals bij de ruimteprints hebben ook de miscroopprints een geconcentreerde aura. De sterkte daarvan hangt af van de zeldzaamheid van de microscoopprints.

Microscoopprints kunnen worden verzameld met behulp van een microscoop.

Cheats

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je Sim’s inzicht vaardigheid ineens tot niveau 10 te cheaten. Gebruik daarvoor de cheats TestingCheats true en Stats.set_skill_level Major_Logic 10.