SN Review: De Sims 4 Beleef het Samen

De Sims 4 Beleef het Samen: Clubs

SN Review: De Sims 4 Beleef het Samen

Zo rond begin december, net voor de feestdagen was het dan toch echt weer eens tijd voor een nieuwe uitbreiding voor De Sims 4. Om maar enigszins die feestgedachte van de decembermaand te blijven koesteren in de uitbreiding, is De Sims 4 Beleef het Samen een uitbreiding die zich dan ook niet voor niets richt op groepsactiviteiten en het samenzijn met andere Sims. Door een eigen club op te richten, kun je als speler bepalen wat de voorkeuren en verboden van je clubleden zijn, hun favoriete hangplek is en wat ze daar graag doen! Clubs zijn een manier om je Sims van hun thuiskavel af te krijgen en in plaats daarvan samen activiteiten te laten beleven. In deze review leer je daarom ook meer over de mogelijkheden van De Sims 4 Beleef het Samen!

Windenburg

Windenburg_1

Wie van de natuur en geschiedenis houdt, gaat de nieuwe wereld Windenburg geweldig vinden! De wereld is uitgebreider dan de andere werelden uit het basisspel en bevat daardoor ook een hoop nieuwe bewoners en plekken om te ontdekken met je Sims. Windenburg is een stad gebaseerd op Europese bouwstijlen, maar heeft ook duidelijk wat moderne tinten. Een ideale plek om met Sims bij elkaar te kunnen komen dus!

In Windenburg zijn er daarom ook aardig wat nieuwe kavels aanwezig. Deze kavels zijn behoorlijk uitgebreid en zorgen ervoor dat jouw Sims zich nooit zullen vervelen. Er zijn daarentegen geen geheime kavels om op een bijzondere manier te ontgrendelen, zoals in Willow Creek of Oasis Springs, maar wel enkele speciale afgelegen kavels. Op deze kavels kunnen je Sims samen waarlijk de tijd van hun leven beleven!

Speciale kavels

Van Spooksma Landgoed

Windenburg_2

Het Van Spooksma Landgoed, waar een overleden gezin af en toe rond spookt, is een groot museum. De Sims kunnen samen met vrienden of alleen de geschiedenis in het huis bekijken. Achter het landhuis bevindt zich een groot landgoed. Op het landgoed kunnen jouw Sims gebruik maken van het doolhof of met behulp van de trouwboog elkaar het Ja-woord geven. Rond het doolhof kan het soms mistig worden, wat een leuke extra spanning geeft!

De Kliffen

Windenburg

Wie de natuur geweldig vindt, gaat de kliffen een fantastische kavel vinden! Het is hier aangekleed met de prachtige bomen en bloemen en bovendien is er op deze kavel is er een nieuwe zwembadvijver aanwezig: dat is nieuw in De Sims 4 Beleef het Samen en eigenlijk gewoon een soort zwembad, maar dan vol met vijver-decoratie zodat het beter in de natuur past. Je Sims kunnen hier bovendien via de rotsachtige springplank het water inspringen en daarbij allerlei sprongen zoals een salto uitvoeren. Aan de rand van de klif is er een grote muur aanwezig. Dit past dan ook weer duidelijk bij dat stukje geschiedenis van deze kavel, zoals ook te zien is in een aantal andere plekken in Windenburg.

Het Rilbad

Windenburg

Het Rilbad is het zwembad van Windenburg em staat op een groot plein dat duidelijk een stuk moderner is aangekleed dan de rest van Windenburg. Er bevindt zich daarom ook centraal op de kavel een massaal zwembad met daarlangs een gebouw waar jouw Sims allerlei groepsactiviteiten kunnen verrichten met hun clubs of gewoon met hun vrienden.

Koffie Zuidplein

Windenburg_5

In het Windenburg zijn er 2 koffietenten aanwezig. In de koffietenten kunnen jouw Sims hapje en een drankje doen om zo samen de tijd mee door te brengen. Ook is er een mogelijkheid de bestelling mee naar huis te nemen; wanneer je dit doet komt de bestelling in de inventaris van jouw Sim.

Koffie Zuidplein is een vrij grote tent en staat op een plein met veel natuur rondom. In de koffietent is er een huurruimte aanwezig die Sims kunnen afhuren. Buiten de koffietent zijn er ook nog andere activiteiten beschikbaar. Je Sims kunnen namelijk genieten van de prachtige natuur of de vaardigheden beoefenen!

Koffietent Haas en Egel

Windenburg_7

Deze koffietent staat samen met het Rilbad op het grote plein. Het heeft een groot terras met uitzicht op zee. De koffietent is van binnen knus ingericht en heeft een boven nog een tweede verdieping. Deze verdieping heeft verschillende kleine ruimtes. Er is daarentegen ook buiten de koffietent genoeg te beleven! Op het plein kunnen jouw Sims prima hun vaardigheden beoefenen of gewoon rustig relaxen.

Clubs

Clubs

Clubs zijn dan natuurlijk hetgeen waar het in deze uitbreiding om gaat. Een club is gemakkelijk op te richten via het nieuwe clubmenu rechtsonder op je scherm. Iedere Sim kan lid zijn bij maximaal drie verschillende clubs, terwijl een club op zichzelf weer maximaal 8 Sims kan bevatten, alhoewel dat aantal later tot 10 kan worden verhoogd door het kopen van clubbonussen. Bovendien zijn er erg veel verschillende mogelijkheden om een club echt verschillend te maken ten opzichte van andere clubs. Naast het logo, naam en beschrijving kan iedere club namelijk nog vijf vereisten om bij de club te mogen, vijf activiteiten die clubleden graag doen en vijf verboden die clubleden absoluut niet mogen doen instellen. En dit kan dan van alles zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een club maken die graag buiten willen zijn om daar te tuinieren en te vissen en daarom ook minimaal niveau 2 van de tuinier- en visvaardigheid hebben. Je kunt hier eindeloos veel voorbeelden van verzinnen.

Clubs

Na het oprichten van een club kan ieder clublid in feite een groepsbijeenkomst starten op een openbare- of huiskavel en ook zelf zal je nog best vaak gevraagd worden naar een bijeenkomst te gaan. Iedere club heeft zo vaak ook nog z’n eigen favoriete hangplek met af en toe zelfs een eigen unieke kamer om daar echt alleen met je club te chillen. Alle Sims uit de club zullen dan samenkomen op die kavel waarna je van alles met de club en de clubleden kan doen volgens de regels en geboden van de club. Er zitten niet echt vereisten aan met wat je nu moet doen zoals bij een feestje; het draait meer om het samenzijn en echt samen met je club dingen doen. Iets doen dat op het verboden lijstje van activiteiten staat, kan er hier dus ook zo maar voor zorgen dat je Sim uit de club wordt gegooid. Desalniettemin zou het naar mijn mening toch wel leuk geweest zijn als je als je als speler wel iets meer gestuurd zou worden door middel van verschillende uitdagingen zoals bij een feestje.

Clubs

Tijdens zo’n bijeenkomst kun je bijna alle bestaande interacties ook samen doen met je clubleden. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan zwemmen, samen kleren passen of samen een spel met elkaar spelen. Er zijn ook nog wel wat nieuwe groepsinteracties zoals dat je met de springplank voor je clubleden een speciale sprong kan uitvoeren om in het water te springen, maar over het algemeen zijn het qua interacties vooral nog dezelfde als die in het basisspel. Elke groepsactiviteit tijdens zo’n bijeenkomst levert je club dan nieuwe clubpunten op. Clubpunten zijn vergelijkbaar met de tevredenheidspunten en kunnen zo dus ook worden uitgegeven aan verschillende clubbonussen zoals speciale kleding, een eigen handdruk of een boost van een bepaalde vaardigheid. Je hebt hier best veel mogelijkheden in, maar het gros deel blijft toch gericht op het boosten van een bepaalde emotie of vaardigheid van clubleden tijdens een bijeenkomst.

Clubs

Bovendien zijn er speciaal voor bij de clubs ook nog eens twee nieuwe vaardigheden: dans en DJ. Als DJ kun je ervoor zorgen dat jouw publiek helemaal uit zijn dak gaat door goede muziek te draaien en het publiek te enthousiasmeren en met de dansvaardigheid kun je samen met je club verschillende dansen uitvoeren of gewoon individueel op de dansvloer je trucjes laten zien. Beide vaardigheden zijn niet heel uitgebreid of bijzonder en de dansvaardigheid bevat zelfs ook maar vijf niveaus, maar passen meer dan prima binnen deze uitbreidingen en clubs en zijn dus al met al een leuke toevoeging.

Creëer-een-Sim

Het mooie aan de Creëer-een-Sim-items in De Sims 4 Beleef het Samen is toch wel de diversiteit die er ditmaal te vinden. Juist doordat de uitbreiding zich op clubs richt en de eindeloos veel verschillende mogelijkheden daarin, merk je al gauw dat er een duidelijke variatie te vinden in stijl. Lang niet alles is daarentegen echt gelimiteerd tot het dragen bij clubs, want het overgrote merendeel kan ook prima in het dagelijkse leven van je Sims worden gedragen. De intentie is en blijft natuurlijk wel nog steeds dat kledingstukken onderling kunnen matchen qua stijl en kleur en daar komt het in de praktijk niet tekort in, maar aan de andere kant is het daartoe ook zeker niet per se gelimiteerd.

Niet iedereen zal alles mooi vinden en zeker bij de mannen vind ik het aanbod soms wat tegenvallen, maar de basis is in wezen gewoon meer dan prima om leuke en unieke clubs of Sims mee te kunnen stijlen. Het merendeel ziet er gewoon leuk en fris uit en daarmee is er over het algemeen ook niet veel om echt over te klagen hier. Daarnaast zitten er ook nog eens twee nieuwe eigenschappen in het spel (plus nog een bonuseigenschap) en één nieuw doel die je Sims kunnen helpen bij het sneller aanleren van de dans vaardigheid of het beheren van een club.

Kleding

Dames

Heren

Kinderen

Zoals je hierboven kunt zien, is er qua kledingkeuze dus ook meer dan genoeg om uit te kiezen. Zo zijn er 12 outfits, 15 tops en 8 broeken voor de dames, 4 outfits, 15 tops en 3 broeken voor de heren en 7 outfits en 7 tops voor de kinderen en dat is al met al prima voor een uitbreidingspakket. Het mooie is hier zoals gezegd ook vooral de diversiteit die er te vinden is en dat geeft je in ieder geval genoeg keuze om je clubleden te stijlen. Er zijn zo aan de ene kant bijvoorbeeld wat meer kakkerige kleding voor de wat rijkere Bourgondische clubs, dan weer allerlei mode-pakjes voor de echte fashionistas of aan de andere kant juist weer trendy en hippe kleding voor de moderne clubs. Zo zijn er nog wel meer ideeën te bedenken, maar de conclusie dat er genoeg variatie is, lijkt me hiermee wel duidelijk.

Toch is ook deze keer de kleding bij mannen qua originaliteit weer wat minder in vergelijking met wat de dames en kinderen al krijgen. Misschien dat mijn verwachtingen te hoog zijn, maar het voelt gewoon wat simpel op sommige momenten, zelfs al valt dat ditmaal in vergelijking tot de eerdere pakketten over het algemeen nog wel best mee.

Overigens lijkt er gek genoeg zelfs nog een kostuum over te zijn van De Sims 4 Griezelige Accessoires, want voor de echte ‘liefhebbers’ – om het zo te noemen – is er een waar ridderkostuum te vinden. Grappig genoeg is er hier zelfs een speciale thema avond voor in de bars waarbij alle Sims in een ridderkostuum dus korting krijgen op drankjes.

Haarstijlen/Hoeden

Dames

Heren

Kinderen

Inhoudelijk zijn er voor de dames 9 kapsels, 5 voor de heren en 6 voor de kinderen aanwezig en bovendien nog twee hoofddeksels voor de volwassenen. Ook hier is er weer een ruime variatie aan stijlen aanwezig en is er eigenlijk maar weinig om over te klagen. Er is genoeg om uit te kiezen en het ziet er bovendien allemaal goed verzorgd uit.

Schoenen/Accessoires/Make-up

De accessoires en schoenen zijn, zoals wel vaker, ook bij dit pakket in principe niet heel bijzonder, maar daarmee ook nog zeker niet slecht en al met al gewoon goed te gebruiken. De make-up vind ik zelf wat minder, maar dat komt ook vooral omdat ik van opvallende make-up sowieso al nooit echt een fan ben geweest. Het zal waarschijnlijk wel passen bij hippe feesten en dergelijke, maar verder zal niemand dat ooit gaan gebruiken.

Koop en Bouwmodus

Waar Windenburg op zichzelf al een prachtige wereld was, heeft het dat ook zeker mede te danken aan de voorwerpen en decoratie uit koop- en bouwmodus. Net zoals in de wereld vind je hier duidelijk een strakke driedeling tussen aan de ene kant de meer gotische en klassieke meubels en voorwerpen, dan de wat meer houten kroeg-achtige voorwerpen en als laatste juist weer de wat moderne en hippere.

Natuurlijk draait het pakket om samenzijn en bijbehorende groepsactiviteiten en dat is er gelukkig ook in voldoende mate aanwezig. Want hoewel er sowieso al vier nieuwe draaitafels en haast oneindig veel dansvloeren voor de nieuwe DJ- en dansvaardigheden inzitten, zijn er daarnaast zeker nog genoeg andere kleinere groepsactiviteiten te vinden. Zo heb je aan de ene kant weer verschillende spelletjes om met vier Sims tegelijk te kunnen spelen zoals een grote arcadekast of een tafel met een gezelschapsspel, en aan de andere kant juist wat nieuwe activiteiten om samen in een groep te beleven zoals het kampvuur om met z’n allen bij te kunnen chillen, de espressobar om samen wat te gaan drinken of de grote kledingkasten om met clubs nieuwe outfits te kunnen testen. Al met al zijn er zo zeker wel genoeg nieuwe speeltjes te vinden om je Sims even bezig mee te houden.
Bouw_8

Naast deze nieuwe club-voorwerpen bevat koopmodus zoals altijd natuurlijk ook nog de reguliere meubels. In lijn met hoe Windenburg gebouwd is, zijn er nu voornamelijk moderne, gotische en ook nog wat kroeg-achtige meubels zoals ook te zien is in de drie bovenstaande screens. Hoewel ik het zelf niet per se de meest mooie en unieke voorwerpen vind, vullen ze de club-voorwerpen goed aan, kun je er al met al nog genoeg mee doen en volstaan ze dus absoluut wel. Een minpunt is daarentegen wel dat er zeker niet veel meubels zijn als je alles ook nog over drie sets moet gaan verdelen. Gelukkig passen de bestaande voorwerpen uit het basisspel ditmaal ook echt beduidend beter bij de nieuwe voorwerpen zodat je in de meeste situaties toch een huis prima vol kunt krijgen. Bovendien staat daartegenover dat je je wel weer echt een hoop decoratie hebt. Van posters of andere dingetjes om aan de muur te hangen tot planten en soortgelijke decoratie: waar de meubels qua variatie wat tekort kwamen, heb je dat hier des te meer.
Bouw_10

Toch is en blijft het wel vooral de bouwmodus die de grootste aandacht heeft gekregen. De uitbreiding bevat in totaal zo’n 350 voorwerpen en veruit het grootste deel daarvan dient voornamelijk ter decoratie en aankleding van Windenburg. De sfeer en nostalgie van Windenburg zijn gewoon twee belangrijke factoren die dit pakket juist aantrekkelijk maken en die ambiance komt voornamelijk door de uitstraling van de decoratie en de bouwvoorwerpen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de variatie aan bouwvoorwerpen in de screen hierboven: kijk maar naar wat er zo wel niet allemaal aan hekken, schoorstenen, ramen, deuren of muurpatronen in zit, want dan valt gewoon moeilijk te ontkennen dat je hier gewoon hartstikke veel keuze hebt. Ook kwalitatief doet de bouwmodus absoluut niet onder voor die cijfers, want haast alles hier is zeker minstens zo mooi uitgewerkt en gedetailleerd als hun tegenhangers uit het basisspel! Als zo’n middeleeuwse bouwstijl je dus ook maar een beetje aanspreekt, dan zijn er absoluut meer dan genoeg leuke en unieke dingen te vinden om nieuwe huizen en andere creaties mee te kunnen bouwen. Zo niet, dan zullen de koop- en bouwmodus je waarschijnlijk gaan teleurstellen want het is ditmaal wel duidelijk de bouwmodus die het geheel moet trekken.

Conclusie

Ray

De Sims 4 Beleef het Samen is een goede toevoeging voor De Sims 4. Dit komt omdat je Sims deel kunnen nemen aan de clubs, die altijd van pas kunnen komen in andere uitbreidingen! De wereld is uitgebreider dan de andere delen en heeft jou veel te bieden. In de wereld zijn er nieuwe kavels beschikbaar, die jouw Sims de tijd van hun leven kunnen bieden. Sims kunnen zich verder ontwikkelen door de nieuwe vaardigheden, die je in dit pakket kunt krijgen. Deze vaardigheden kunnen jouw Sims veel mogelijkheden bieden. Daarom heeft dit pakket mij een extra wil gegeven om het te spelen, want om eerlijk te zijn was ik teleurgesteld in De Sims 4.

Rudy

De Sims 4 Beleef het Samen is een leuke afwisseling op wat we nu al hebben. Toch is het ook nu weer duidelijk een uitbreiding die duidelijk moet aansluiten met je interesses wil je er op de lange termijn nog gebruik maken. Clubs zijn namelijk een erg leuke en frisse toevoeging met verschillende nieuwe mogelijkheden om je Sims om samen te beleven en Windenburg is op zichzelf sowieso ook al een van de grote pluspunten van de uitbreiding. Op de lange termijn zal het waarschijnlijk wel wat repetitief worden, maar doordat je clubs op zoveel verschillende manieren uniek ten opzichte van elkaar kunt maken, hoef je je voorlopig in ieder geval nog zeker niet te vervelen.

Beoordeling: 7,7

De Sims 4 Beleef het Samen probeert iets te doen waar De Sims 4 zelf tekort schoot: je een reden geven om de wereld te verkennen. Clubs weten dat probleem enigszins op een creatieve manier op te lossen, maar ook Windenburg draagt daar zeker aan mee.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Beleef het Samen
  • Prijs:  40,00

Subonderelen

Windenburg:9,0
Creëer-een-Sim:7,5
Koop- en Bouwmodus:7,5
Clubs:8,0
DJ- en dansvaardigheden:7,0
Overige gameplay:7,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!