SN Review: De Sims 4 In de Natuur

SN Review: De Sims 4 In de Natuur

Sinds de release van De Sims 4, ondertussen al ruim vijf maanden geleden, zijn er al verschillende gratis updates geweest met nieuwe content voor het spel. Geesten en zwembaden zijn zo ondertussen al teruggekomen in De Sims 4, maar na al die gratis updates is het ook onvermijdelijk dat we een keer een uitgebreidere, en dus betaalde, uitbreiding zouden gaan krijgen. Nu is dat moment zo ver met De Sims 4 In de Natuur. In de vorm van een game pack met als thema kamperen in de natuur is de eerste betaalde uitbreiding een feit.

Game Packs zijn een nieuwe vorm van DLC dat in De Sims 4 zal worden gebruikt. Terwijl de prijs zo goed als gelijk is aan die van een accessoires pakket in De Sims 2 en 3, zouden game packs inhoudelijk een stuk meer te bieden hebben en eerder lijken op een soort van ‘mini-uitbreidingspakket’. Het klinkt toch ideaal, zou je zeggen. Zeker ook voor de kleinere thema’s als kamperen lijkt zo’n game pack dus de perfecte oplossing zonder dat je meteen zo’n heel uitbreidingspakket van 40 euro hoeft te kopen. Daarbij blijft de vraag natuurlijk nog wel altijd of De Sims 4 In de Natuur z’n prijs inhoudelijk überhaupt wel waard is. In deze review zullen we je daar meer over vertellen!

Creëer een Sim

In Creëer een Sim zit eigenlijk verrassend veel nieuwe content in vergelijking met de accessoires pakketten van De Sims 3. Hoewel de meeste kledingstukken er niet per se uit zullen springen in originaliteit en af en toe ook wel verdacht veel op elkaar lijken qua vorm, is de algemene kwaliteit daarentegen zeker wel degelijk en goed te noemen. Bijna alle kledingstukken hebben aardig wat verschillende kleurensets waardoor er meteen ook redelijk wat variatie ontstaat. Wat ik bovendien wel goed vind om te zien is dat de kwaliteitsverhouding man-vrouw van de nieuwe kleding een stuk beter in balans is dan we gewend waren van uitbreidingen van De Sims 3.

De Sims 4 In de Natuur De Sims 4 In de Natuur

Voor tieners, volwassenen en ouderen is er een aardig ruim assortiment aan kampeeroutfits te vinden dat al met al wel zo goed als alles bevat wat je zou verwachten van een dergelijk kampeer pakket. Positief is dat daarbij vrijwel alle kleding ook prima zal volstaan als alledaagse kleding voor je Sims om in Willow Creek of Oasis Springs te dragen, waardoor het niet gelimiteerd blijft tot alleen om te dragen terwijl je kampeert. Opvallend is overigens wel dat er voor volwassenen een stuk of negen paar schoenen bijzitten. Zelfs om te kamperen vind ik dit toch wat veel in verhouding met de hoeveelheid overige kleding en had ik bijvoorbeeld toch liever wat meer shirts of jassen gezien.

De Sims 4 In de Natuur De Sims 4 In de Natuur

Ook de kinderen blijven gelukkig niet achter qua kleding en hebben al met al ook een aantal mooie broeken en jassen gekregen. Helaas geen nieuwe haarstijlen bij de jongens, maar dat mis ik bij dit game-pack persoonlijk niet echt. Hier is wederom ook niet een kledingstuk dat écht opvalt, maar als geheel voldoet het zeker aan het verwachtingspatroon dat je bij het pakket mag hebben. Natuurlijk zitten er ook bij de kinderen weer een hoop schoenen bij.

Daarnaast zijn er vijf nieuwe eigenschappen en één nieuw doel aanwezig in De Sims 4 In de Natuur die zich allemaal speciaal richten op het kamperen en buitenleven in Granite Falls. Bij het nieuwe doel Natuurliefhebber krijgt je Sim onder andere de opdracht allerlei speciale wilde planten en andere verzamelobjecten in Granite Falls te vinden. Als je Sim dat doel weet te voltooien, krijgt hij gratis het bonusdoel Overlever waardoor hij meer voldoening zal krijgen van het kamperen. In Creëer een Sim is daarnaast nog de eigenschap Preuts te vinden waardoor je Sims juist misselijk zullen worden zodra ze ook maar iets engs zien zoals insecten. Als beloningseigenschappen heb je daarnaast nog de keuze uit de eigenschappen Geweldige verhalenverteller (500 punten), Fornuis- en grillmeester (1.500 punten) en Ongelofelijk vriendelijk (2.000).

Bouw- en koopmodus

De bouw- en koopmodus worden in De Sims 4 In de Natuur net zoals Creëer een Sim zeker niet in de steek gelaten. Ook hier is er dus aardig wat nieuwe content te vinden. In totaal zijn er nu 74 nieuwe meubels, 3 muurpatronen, 1 vloerpatroon, 1 pilaar, 14 nieuwe planten en 6 nieuwe ingerichte ruimtes bijgekomen. In vergelijking met accessoirespakketten van De Sims 3, die doorgaans een stuk of 30 à 40 nieuwe objecten bevatten, is De Sims 4 In de Natuur puur op basis van de cijfers al een vooruitgang te noemen.

Koopmodus

De Sims 4 In de Natuur De Sims 4 In de Natuur

Maar wat is dan de kwaliteit van al die voorwerpen? Allereerst heb je de echte ‘goedkope’ kampeerspullen voor Sims met een klein budget. (Of natuurlijk voor Sims die graag écht willen kamperen zoals, hoe je het ook wendt of keert, toch de bedoeling blijft van dit game pack.) Wat je hier aantreft zijn daardoor ook echt de basics qua kampeergerei. Je hebt de keuze uit twee verschillende tenten of, als je Sims liever in een simpel huisje kamperen, enkele plastic-ogende campingbedden. De set wordt aangevuld met twee koelboxen, twee vuurkolven en wat bijpassende tafels en decoratie. Ook de losse campingdouche vind ik echt leuk bij thema passen en maakt het geheel echt af. De douche kan zelfs worden meegenomen in je Sim’s inventaris, wat op zich best handig is als je een tijd lang buiten je kampeerplek verblijft. Overigens wordt het met deze uitrusting wel vaak enige uitdaging om je Sim’s behoeftes op peil te houden door het ietwat lage comfortgehalte. Wat ik daarnaast in deze categorie persoonlijk nog wel mis, was een of andere losse slaapzak om ‘echt’ onder de sterren te kunnen slapen.

De Sims 4 In de Natuur De Sims 4 In de Natuur

Als laatste heb je de meubels voor de luxe kampeerder die je ook terugvindt in de twee meest luxe cottages. Hier vindt je grofweg twee verschillende thema’s in terug met als eerste de echte blokhouten meubels en als tweede nog een paar, meer ‘sprookjesachtig’ uitziende, meubels. Zeker het blokhouten thema is naar mijn mening erg mooi uitgewerkt en ziet er ook het beste uit van alle nieuwe voorwerpen. Het zullen ook zeker voorwerpen die je buiten Granite Falls nog gemakkelijk kunt gebruiken. De overige paar meubels van het ‘sprookjesthema’ zien er ook goed uit, maar missen toch wat meer de aansluiting met de overige voorwerpen. De kleurensets matchen gewoon niet met de meeste voorwerpen uit het basisspel en dit game pack en dat maakt het gewoon lastig ze fatsoenlijk te gebruiken in je huis. Dat is al met al toch jammer gezien het feit dat zeker het bed er toch best netjes uitzag.

Bouwmodus

De Sims 4 In de Natuur

Als we dan naar de bouwmodus kijken, vinden we daar ten eerste een redelijke hoeveelheid nieuwe bomen en planten. Bij een bossige omgeving zoals in Granite Falls mag je eigenlijk ook niet anders verwachten, maar dan nog is de variatie aan verschillende planten goed aanwezig. Jammer genoeg zijn er geen nieuwe deuren of ramen bijgekomen. Ramen met kozijnen van boomstammen hadden naar mijn mening bijvoorbeeld best wel gepast in zo’n game pack. Desalniettemin matchen veel deuren en ramen van het basisspel gelukkig nog wel aardig bij de stijl van Granite Falls. Qua muurverf zijn er twee verschillende houten panelen bijgekomen en ook als vloer is er een extra set laminaat aanwezig. Al met al is het aanbod in bouwmodus dus wel enigszins karig te noemen, zeker in vergelijking met de hoeveelheid nieuwe meubels, maar het zal niet iets zijn waar je je echt aan zult ergeren bij dit pakket.

Gameplay

De Sims 4 In de Natuur De Sims 4 In de Natuur

Om af te reizen naar de wilde natuur van Granite Falls, moet je eerst via je Sim’s smartphone of computer de interactie Op vakantie gaan selecteren waarna je op de kaart van Granite Falls een vakantieadres kunt kiezen. Hierbij heb je de keuze uit vijf verschillende pre-made kavels van een simpele kampeerplek tot een luxe blokhut. De prijzen liegen er alleen niet om want op z’n goedkoopst zijn je Sims al 111 Simoleons per nacht kwijt en dan heb je nog alleen maar een lege kavel met een vuurkolf, een barbecue, een hoefijzerwerp-arena en een picknickbankje. Tenten en verdere uitrusting moet je dan nog kopen waardoor je ook weer zo het dubbele qua bedrag kwijt kan zijn. Bovendien ben je dan aangewezen op de goedkope, en dus ook oncomfortabele, sanitaire voorzieningen in de vorm van een openbaar toilet en douche met allerlei vervelende vliegen en insecten. In feite ben je met een goedkoop hutje eigenlijk al net zo veel kwijt en dan heb je wel een eigen toilet en douche. Het comfortgehalte is dan nog niet bepaald hoog, maar wel beter dan kamperen in de natuur. Als je dan echt voor luxe wilt gaan, zijn je Sims 893 Simoleons per nacht kwijt, maar daarvoor krijgen je Sims wel een comfortabel vakantiehuis terug met ruimte voor acht Sims.

De Sims 4 In de Natuur

Het ‘echte’ kamperen zal je dus over logischerwijs de grootste uitdaging bieden binnen dit pakket omdat het gewoon de goedkoopste meubels bevat. Toch had ik graag gezien dat kamperen net wat aantrekkelijker zou zijn, aangezien dat toch wel hetgeen is waar het game pack voor het grootste deel over hoort te gaan. Al met al ben je dus haast verplicht tenminste een simpel hutje te nemen, wil je echt kunnen genieten van je vakantie en Granite Falls goed kunnen verkennen, zonder steeds je Sim’s behoeftes in de gaten te hoeven houden. De prijzen zijn immers toch zo goed als vergelijkbaar.

De Sims 4 In de Natuur

Maar na aankomst kan het grote avontuur in Granite Falls dan eindelijk beginnen. Wat je hier kunt en zult doen, lijkt in feite nog redelijk veel op wat je ook kunt doen in Willow Creek en Oasis Springs. Het verzamelen van verzamelobjecten zoals vissen of planten blijft in de praktijk een van de hoofdredenen om naar Granite Falls te komen. Bij een nieuwe wereld verwacht je dan ook enkele nieuwe verzamelobjecten te zullen aantreffen en gelukkig brengt Granite Falls dat ook met zich mee. Je vindt hier een tien nieuwe planten, vijf nieuwe vissen en bovendien een compleet nieuwe collectie: insecten.

Plantkunde

De Sims 4 In de Natuur

Naast dat er wat nieuwe planten zijn, hebben ze ook wat nieuwe functies gekregen. Alle planten zijn vanaf nu bijvoorbeeld te eten, maar daarbij zijn niet alle planten even gezond voor je Sim. De nieuwe plantsoorten van Granite Falls worden neergezet als Ongeïdentificeerd fruit en dan is het aan je Sim om erachter te komen of het dan wel niet verstandig is ze te eten. Hiervoor is er ook een nieuwe vaardigheid in het leven geroepen: Plantkunde. Door je Sim’s plantkunde vaardigheid te verhogen vergroot je de kans dat je Sim bepaalde planten kan identificeren en dus te weten kan komen of ze giftig zijn of juist niet. Plantkunde valt ook te gebruiken bij het bereiden van speciale kruidenmengsels. Dat zijn recepten die je op de barbecue kunt bereiden uit allerlei planten of insecten waarmee je bijvoorbeeld anti-insectenspray kunt maken. Overigens zijn er ook enkele nieuwe reguliere recepten bijgekomen om gewoon voedsel mee te bereiden.

De Sims 4 In de Natuur

Ook voor het kamperen zelf zijn er wat andere nieuwe activiteiten voor je Sims. Voor vermaak kun je je Sims het tegen elkaar laten opnemen in een potje hoefijzer werpen, of marshmallows roosteren rond het kampvuur. Ook zijn er enkele nieuwe interacties zoals je Sims naar de wolken of sterren laten staren of dat Sims in het berenpak andere Sims kunnen laten schrikken. Je krijgt zo al met al wel een aantal nieuwe voorwerpen in interacties, maar, op het kampvuur en de tenten na, is het allemaal niet echt iets nieuws of bijzonders.

De Sims 4 In de Natuur De Sims 4 In de Natuur

Het kampvuur blijft in dit pakket toch echt mijn favoriete nieuwe object. Rond het kampvuur kun je je Sims gezellig samen laten chillen, gitaar bespelen, verhalen vertellen of allerlei vlees of marshmallows roosteren. Het kampvuur past gewoon leuk bij het pakket en het heeft ook aardig wat interacties. De tenten zijn redelijk vergelijkbaar met bedden, maar met de interactie om spookverhalen te vertellen. Het grappige aan die interactie is dat er op dat moment ook echt een spooksim langs je tent spawnt.

Granite Falls Bossen

De Sims 4 In de Natuur De Sims 4 In de Natuur

Granite Falls bevat verder ook nog een nationaal park bovenaan op de kaart genaamd Granite Falls Bossen. Hoewel het als een nationaal park wordt aangeduid, zie je daar in de praktijk eigenlijk maar weinig van terug. Feitelijk staat er hier ook niet veel meer dan een simpel ‘verlaten’ boshutje waarin je eigenlijk niets bijzonders kunt vinden naast een hoop insecten in allerlei verschillende kooitjes. Het hutje ziet er verder wel leuk uit, maar in de praktijk heb je er gewoon niets aan en kun je er niets doen, naast dan misschien het toilet gebruiken. Verder kun je hier in de natuur weer een hoop zeldzame verzamelobjecten vinden en ziet de natuur met z’n watervallen er ook hier wederom prachtig uit. Daarentegen voelt het gebied wel een stuk eenzamer dan het centrale kampeergebied, omdat het grootste deel van dit gebied feitelijk alleen maar uit bomen en struiken bestaat. Je mist hier gewoon het gevoel dat je hier echt kunt kamperen.

Het Diepe Woud

De Sims 4 In de Natuur De Sims 4 In de Natuur

En als laatste heb je hier ook een verborgen buurt, Het Diepe Woud, met daarin het Kluizenaarshuis. Wat hier als eerste opvalt zijn natuurlijk de enorme watervallen die zo’n beetje de helft van het gebied beslaan. Qua omgeving is het hier wel vergelijkbaar met de rest van Granite Falls, maar dan wel met flink wat minder beplanting. In tegenstelling tot Sylvanheuvel en de Verborgen Grot is hier opvallend genoeg wel een kavel aanwezig met daarop een oud hutje en een oudere Sim als bewoonster. Het doel is om haar beter te leren kennen zodat ze je een nieuw recept geeft waarmee je een speciaal kruidenmengsel kunt maken. Met dat kruidenmengsel kun een soort supermest te maken.

Conclusie

Met game packs heeft EA in mijn ogen zeker een goede weg ingeslagen. De balans tussen de hoeveelheid content en de prijs van een game pack zal voor de meesten een goede tussenweg zijn tussen accessoires- en uitbreidingspakketten. Doordat het zich ook maar op een klein thema richt, kunnen er gewoon gemakkelijker meer packs komen en krijg je straks echt dat ‘voor-ieder-wat-wils’ principe. De Sims 4 In de Natuur zal namelijk zeker niet iedereen even sterk aanspreken. 20 euro is en blijft gewoon aardig veel geld voor een nog altijd relatief kleine uitbreiding, verhoudingsgewijs met de inhoud het basisspel. Zelf zie ik ook niet gebeuren dat die trend überhaupt ooit zal worden doorbroken. Game packs zijn dus zeker wel een vooruitgang ten opzichte van accessoires pakketten, maar nog steeds te prijzig in mijn ogen voor wat je krijgt.

Slecht is het daarmee nog zeker niet! De kwaliteit van de content en gameplay is over het algemeen zeker positief te noemen, iets wat ik bij accessoires pakketten nooit echt heb gehad bij De Sims 3. Ook Granite Falls is echt een prachtige wereld, hoewel ik het wel jammer blijf vinden dat de wereld te klein aan blijft voelen en je het met een paar kaar op vakantie gaan wel gezien hebt. Maar dat zal een punt blijven met elke wereld die we in de toekomst nog zullen gaan zien. Daarentegen had het me wel leuk geleken als de wereld op z’n minst wat meer ‘unieke’ gebieden zou hebben met allerlei eigen geheimen om te ontdekken tijdens je vakantie. Dat zal wel teveel zijn geweest voor een simpel game-pack. Maar ook los daarvan zorgt het kamperen zeker voor een afwisselende boost aan het spel.

Qua conclusie kom je zo toch weer bij dezelfde als accessoires pakketten; als je dus echt meer afwisseling zoekt en je kamperen ook een leuk onderdeel lijkt, is De Sims 4 In de Natuur echt een aanrader. Daarmee moet ik wel zeggen dat daardoor nog meteen must-have is. Iemand die dit pakket puur koopt om z’n collectie van spellen compleet te hebben en niet per se omdat hij echt van plan is te gaan kamperen met z’n Sims, zal al snel verveeld raken met De Sims 4 In de Natuur. Game-packs moeten je echt aanspreken, anders kun je ze beter gewoon laten liggen en hopen dat er in het vervolg betere pakketten komen om het geld aan te besteden. Al met al geef ik De Sims 4 In de Natuur daardoor een 7,5.

Beoordeling: 7,5

Game Packs in De Sims 4 zijn duidelijk superieur aan de gelijk geprijsde accessoirespakketten uit De Sims 3. De Sims 4 In de Natuur zet een duidelijk trend, dus hopelijk weten komende pakketten die lijn te volgen of zelfs te verbeteren.


  • Item gereviewd: De Sims 4 In de Natuur
  • Prijs:  20,00

Subonderelen

Creëer-een-Sim:8,0
Koop- en Bouwmodus:7,5
Granite Falls:7,0
Kamperen en bijbehorende gameplay:7,5

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *