De Sims 3 in de klas: interview met Angela

Inleiding

Bijna een jaar lang zijn 4 Nederlandse De Sims 3 Custom Content maaksters (Angela, AnoeskaB, Kyta en Mutske) voor EA Nederland en Codename Future bezig geweest met het maken van allerlei objecten voor in De Sims 3.

En het resultaat mag er zijn: vanaf 1 december 2010 kunnen leerlingen in leerjaar 2 en 3 van VMBO, HAVO en VWO een lessenserie volgen over duurzaamheid op basis van De Sims 3. Dit allemaal met het landelijke programma Natuur en Milieu Educatie; in die lessen kom je de objecten die gemaakt zijn dus tegen. Het is voor de eerste keer dat in Nederland een bekende videogame wordt gebruikt in het onderwijs.

De grote set objecten die Angela, AnoeskaB, Kyta en Mutske hebben gemaakt zullen gratis te downloaden zijn. In totaal zijn het ongeveer 65 downloads: een deel ervan zal hier op Sims 3 Nieuws te downloaden zijn en een ander deel op The Sims Resource. Net als in de lessen op de scholen zullen de thema’s (water, energie, groen, afval, CO2 en de samenhang daartussen) terug te vinden zijn in de gemaakte downloads. Dus ook als je niet meer op school zit is dit wel interessant genoeg om eens allemaal te lezen en natuurlijk je De Sims 3 game een ‘groener’ tintje te geven.


S3N: Kun je jezelf even voorstellen, en hoelang speel je De Sims al?

Angela: Mijn naam is Angela, de meeste kennen mij denk ik nog als AngelamvEliza (dat staat voor mama van Eliza) Ik ben (op aanraden van een collega) begonnen met het spelen van De Sims 1 toen deze net uit was. Dat is later wat in de slob geraakt, en nadat ik bevallen was van mijn oudste dochter – Eliza, nu 4 – heb ik Sims2 weer opgepakt.

S3N: Je bent dus een Custom Content maakster? Alleen voor De Sims 3 of maakte je al langer spullen, bijvoorbeeld ook voor De Sims 2?

Angela: Ik maakte voor De Sims 2 ook al spullen, ik ben toen begonnen met huizen bouwen op Reflexsimsforum (nu Blackpearlsims) en ben later ook op TSR gaan uploaden. Nadat ik daar tot FA bevorderd werd ben ik “retired” bij blackpearlsims en ben zo dus van sims 2 naar sims 3 gerold.

S3N: Klopt het dat spullen maken voor De Sims 3 veel lastiger is dan spullen maken voor De Sims 2. En wat zijn in het algemeen de makkelijkste spullen om te maken en wat de lastigste?

Angela: Ik vind persoonlijk het maken van spullen voor sims3 makkelijker als voor sims2. Maar ik weet nog wel dat ik daar in de beginfase anders over dacht. De moeilijkheid van sims3 zit hem denk ik het meest in het UVmappen (hoe de textuur op je object zit) en het feit dat je er rekening mee moet houden dat een streepjespatroon ook
aansluit op elkaar.

S3N: Wat is de mooiste download die je gemaakt hebt en op welke download was je het meest trots, bijvoorbeeld omdat het lastig te maken was?

Angela: Jeetje, dat is moeilijk. Eerlijk gezegd… ik vind een set altijd mooi als ik er net mee klaar ben, soms gebeurt het wel dat ik na verloop van tijd toch niet tevreden ben, en dan heb ik vaak nog wel de neiging om het toch weer helemaal opnieuw te doen. Wat ik op dit moment mijn mooiste creaties vind, kun je ook terug vinden op mijn banner.

Het meest trots ben ik trouwens als mijn texturen mooi op het object zitten, dat het niet uitmaakt wat voor patroon je erop plakt, maar dat het dan gewoon “past”

S3N: Heb je nog wel tijd om echt De Sims te spelen of ben je toch meer bezig met dingen maken?

Angela: Ik ben wel veel meer bezig met het maken van spullen als met het spelen, maar ik speel wel meer met sims 3 als dat ik met sims 2 heb gedaan. Dus ik doe wel beiden.

S3N: Zijn er eigenlijk veel Nederlandstalige Custom Content makers? Ik denk dat de meeste daarvan dan actief zijn op Engelstalige sites en forums?

Angela: Wij zijn in ieder geval al met 4. Ik weet dat Sims in Paris *Sims2* ook Nederlandstalig zijn, maar die zijn gestopt met het maken van objecten. En op Simsplanet2 zijn er ook nog een aantal. Al zijn de meeste ook voor huizen en kleding daar.

Verder zijn er op TSR nog meer, maar dat zijn dan vooral huizenbouwers en kleding (alvast sorry voor iedereen die ik nu of vergeet, of niet ken)

S3N: Het Sims team in Amerika schijnt te werken aan weer(somstandigheden) voor in De Sims 3, een soort Sims 3 Seizoenen dus. En ook voor De Sims middeleeuwen kan er waarschijnlijk Custom content gemaakt gaan worden. Ik kan me voorstellen dat dat wel werkt op jullie fantasie voor het maken van spullen voor in het spel?

Angela: Oh Echt!!! Seizoenen lijkt me helemaal geweldig in Sims3!!!! Ik kan niet wachten op echte sneeuw. Oh en storm? Helemaal leuk! Ik kan me nog niet voorstellen wat ik zou willen maken voor middeleeuwen, en of er uberhaubt een tool zal zijn om deze objecten te kunnen maken..


S3N: Nederlandse Custom Content makers konden in december 2009 (ja ja alweer bijna een jaar geleden) reageren op een oproep van EA Nederland. Jullie zijn uiteindelijk uitgekozen om mee te gaan werken aan een Custom Content project. Hoe is dat allemaal begonnen eigenlijk?

Angela: Behalve reageren? Grapje hoor. Nee, we hebben gereageerd, en toen moesten we wachten……. Heel lang wachten… Omdat er maar geen nieuws (of wat dan ook kwam) dachten we op een gegeven moment dat het hele project gewoon gecancelled zou zijn. En toen… Toen kwam er een mail. ..

Zoals je later in Kyta’s dagboek zal kunnen lezen kwam er mail dat we geselecteerd waren, en je kunt je voorstellen dat we allemaal heel blij en trots, maar vooral nieuwsgierig waren. (ik zeg “we” omdat wij het er al regelmatig onderling over gehad hadden, of het nog wel door zou gaan, of dat we gewoon niet geselecteerd waren).

S3N: Wisten jullie meteen wat voor spullen er gemaakt moesten worden? Konden jullie zelf veel bepalen of had EA Nederland al van te voren bedacht dat ze die en die spullen wilden hebben?

Angela: We hadden geen idee, we zijn op een chat met z’n 4-ren begonnen (na de mail) met brainstormen over wat het project zou inhouden, en wat voor spullen we daarvoor zouden kunnen maken.

Uiteindelijk, toen we bij EA op het hoofdkantoor kwamen was er al een lijst met spullen die in overleg met Codename Future was samengesteld en reeds in prioriteiten was ingedeeld.


De promotie screen van de spullen die Angela heeft gemaakt voor ‘De Sims 3 in de klas’.

| De Sims 3 in de klas – Codename Future set van Angela op TSR – 17 items |


S3N: Wat voor tools hebben jullie gebruikt om de spullen te maken? Waar jullie altijd mee werken of waren er speciale tools waar EA ook mee werkt?

Angela: We hebben vooral gewerkt met TSR Workshop, en voor een aantal specifieke aanpassingen hebben we ook S3PE gebruikt. En nee.. geen tools die EA zelf gebruikt, helaas. (helaas omdat ik wel benieuwd ben hoe zij het allemaal doen)

S3N: Hoe was de samenwerking met EA Nederland, hebben jullie op hun kantoor spullen gemaakt of gewoon lekker thuis?

Angela: Wat mij betreft was de samenwerking goed, we hebben alle objecten gewoon allemaal thuis gemaakt, en deze digitaal verstuurd. Onderling hebben we veel Email contact gehad.

S3N: Klopt het dat alle spullen door het Amerikaanse Sims 3 team zijn bekeken en goedgekeurd? En hoeveel uur hebben jullie wel niet besteed aan het maken van alle spullen?

Angela: Dat hoorden wij ook later. wat een verrassing was dat! En jeetje, als ik aan het maken ben vergeet ik vaak op de klok te kijken. Ik zou het niet weten.. heel veel uur alles bij elkaar.

S3N: Scholieren kunnen dus vanaf 1 december 2010 jullie spullen op school gebruiken in het De Sims 3 in de Klas project. Is dat geen gek idee, we hebben het hier vast over duizenden scholieren!

Angela: Zover heb ik nog niet gekeken, maar we moeten ook eerst nog afwachten of de pilot op die 5 scholen een succes is, en dan ook nog eens afwachten of veel scholen mee gaan doen.. Maar het lijkt me erg leuk. Al zullen de scholieren zelf niet weten wie deze objecten gemaakt hebben, ik bedoel onze namen zijn niet op de objecten zelf geplakt zeg maar.

S3N: Alles draait hier om natuur en mileu: gaan jullie daar zelf bewust mee om? En de Sims waarmee jullie altijd spelen?

Angela: Ik probeer het wel, maar goed, met 3 kleine kinderen en veel luiers en was wordt het wat lastig. Dus moet ik wel toegeven dat ik de wasdroger en vaatwasser vaak gebruik. Ik heb wel energiezuinige spaarlampen.. Voor mijn sims hou ik er geen rekening mee.

S3N: Jullie hebben flink wat spullen gemaakt: jullie mogen er allemaal 1 uitkiezen waar je het meest trots op bent of waarvan je vind dat die het meest geslaagd is.

Angela: Daar vraag je me wat zeg,.. ik vind dat lastig, vooral omdat de meeste objecten die ik voor het project heb gemaakt, geen objecten zijn die ik normaal gesproken zou maken. Ik vind zelf de waterdoorlatende tuintegels, de batterijoplader en het chequeboekje wel erg leuk!

S3N: Alle spullen mogen jullie delen met al die andere Simfans: die zijn toch wel gratis hoop ik?

Angela: Ja, de spullen die ik op TSR zal vrijgeven zullen ook voor iedereen te download zijn.

S3N: Willen je nog iets kwijt aan onze lezers waarvan je vind dat ze dat echt moeten weten?

Angela: Ik hoop dat jullie er allemaal veel plezier van zullen hebben!


klik hier om terug te gaan naar ‘De Sims 3 in de klas’ informatie pagina.

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *