De Sims 3 in de klas: alles op een rijtje

De Sims 3 in de klas

Bijna een jaar lang zijn 4 Nederlandse De Sims 3 Custom Content maaksters (Angela, AnoeskaB, Kyta en Mutske) voor EA Nederland en Codename Future bezig geweest met het maken van allerlei objecten voor in De Sims 3.

En het resultaat mag er zijn: vanaf 1 december 2010 kunnen leerlingen in leerjaar 2 en 3 van VMBO, HAVO en VWO een lessenserie volgen over duurzaamheid op basis van De Sims 3. Dit allemaal met het landelijke programma Natuur en Milieu Educatie; in die lessen kom je de objecten die gemaakt zijn dus tegen.

Het is voor de eerste keer dat in Nederland een bekende videogame wordt gebruikt in het onderwijs.

Dit leuke initiatief – wie wil er nu niet lekker De Sims 3 spelen op school? – is voor ons als fansite reden geweest om voor jullie het een en ander uit te gaan zoeken over dit project met als resultaat wat achtergrond informatie, interviews met natuurlijk de 4 Custom Content maaksters, een grote set downloads en een dagboek.

De grote set objecten die Angela, AnoeskaB, Kyta en Mutske hebben gemaakt zullen gratis te downloaden zijn. In totaal zijn het ongeveer 65 downloads: een deel ervan zal hier op Sims 3 Nieuws te downloaden zijn en een ander deel op The Sims Resource.

Net als in de lessen op de scholen zullen de thema’s (water, energie, groen, afval, CO2 en de samenhang daartussen) terug te vinden zijn in de gemaakte downloads. Zo bevat de 18 delige set die Kyta heeft gemaakt onder andere een regenton, een waterbesparende douchekop, een OV jaarkaart, een tijdschakelaar voor de verlichting en de Douchecoach Deluxe die je Sim onder de douche vandaan duwt als je te lang douched.

Dus ook als je niet meer op school zit is dit wel interessant genoeg om eens allemaal te lezen en natuurlijk je De Sims 3 game een ‘groener’ tintje te geven.

Tussen de eerste oproep van EA Nederland in december 2009 voor Nederlandstalige Custom Content makers en het eerste officiële persbericht ook van EA Nederland van oktober 2010 hebben we als fansite weinig mogen melden over dit project.

Kyta, die bij ons S3N team zit, heeft in die tijd wel een dagboek bijgehouden wat we online hebben gezet. In ieder geval loopt het project nu op 5 scholen in Nederland op proef en, voorzover wij begrijpen, is het nu al een succes.

Op deze pagina vind je dus alles wat ‘De Sims 3 in de Klas’ te maken heeft.


S3N: Klopt het dat alle spullen door het Amerikaanse Sims 3 team zijn bekeken en goedgekeurd? En hoeveel uur hebben jullie wel niet besteed aan het maken van alle spullen?

Kyta: Ja, we hoorden dat via de mail, ik dacht dat het alleen vanuit Nederland was. Toch wel erg stimulerend een compliment uit Amerika, dat was erg tof om te horen. De tijd.. phoe.. ik heb ook erg veel geleerd in die tijd, daar kan ik echt geen inschatting van maken. Ik heb erg veel plezier gehad met het maken van deze Custom Content. Op mijn eerste object na dan, die wilde echt niet lukken. Nee. moeilijk te zeggen.

| De Sims 3 in de klas: Interview met Kyta |


S3N: Is het maken van spullen voor De Sims 3 veel lastiger dan het spullen maken voor De Sims 2? En wat zijn in het algemeen de makkelijkste spullen om te maken en wat de lastigste?

Mutske: Het is niet lastiger vind ik, alleen wel meer werk, omdat je ook een mesh moet maken met low poly. En ook de UVmap (texture) maken: dus hoe komt een hout structuur op de tafel. Daar gaat vaak toch wel heel veel tijd in zitten. Ik zou niet weten wat lastig of moeilijk is. Ik vind het zelf erg leuk om EA objecten uit te breiden, dat heb ik veel gedaan met de ramen en deuren van EA.

| De Sims 3 in de klas: Interview met Mutske |


S3N: Wat voor tools hebben jullie gebruikt om de spullen te maken? Waar jullie altijd mee werken of waren er speciale tools waar EA ook mee werkt?

Angela: We hebben vooral gewerkt met TSR Workshop, en voor een aantal specifieke aanpassingen hebben we ook S3PE gebruikt. En nee.. geen tools die EA zelf gebruikt, helaas. (helaas omdat ik wel benieuwd ben hoe zij het allemaal doen)

| De Sims 3 in de klas: Interview met Angela |


S3N: Jullie hebben flink wat spullen gemaakt: jullie mogen er allemaal 1 uitkiezen waar je het meest trots op bent of waarvan je vind dat die het meest geslaagd is.

AnouskaB: De PullieWullie Pullover en de Multitas vind ik zelf erg leuk. Het zijn allebei kledingkasten, maar dan net even anders dan wat je normaal in het spel ziet. Bij de PullieWullie Pullover schuif je de pullover uit en bij de Multitas open je de tas, in plaats van dat je een lade opent. Je kunt er bij beide ook nog wat andere decoratie spulletjes op zetten, wat handig is als je er van houdt om je huis zo veel mogelijk te decoreren.

| De Sims 3 in de klas: Interview met AnoeskaB


Week 6 (20 – 27 Mei 2010)

De laatste objecten.. Phoe.. ik loop over van informatie over meshes maken. Ook merk ik dat als je vast zit aan objecten het anders is dan dat je zelf iets bedenkt, maar ook deze week is alles op tijd klaar en zijn we met z’n alle best tevreden over de objecten die we gemaakt hebben. Het zijn er erg veel samen, meer dan een accessoire pakket. We zijn erg nieuwsgierig hoe lang het gaat duren en hoe het verwerkt word in een project voor leerlingen.

| De Sims 3 in de klas: dagboek van Kyta | |


Links naar alle ‘De Sims 3 in de klas’ downloads – 68 items:

| De Sims 3 in de klas – Codename Future set van Kyta op S3N – 18 items|


| De Sims 3 in de klas – Codename Future set van Angela op TSR – 17 items |


| | De Sims 3 in de klas – Codename Future set van AnoeskaB op TSR- 17 items | |


| De Sims 3 in de klas – Codename Future set van Mutske op TSR – 16 items |


Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *