In het zonnetje: Rosana en Cheetah van SNW en TSZ – deel 1

In de Nederlandse De Sims Community lopen allemaal Simfans rond die op hun eigen manier De Sims spelen en hun liefde (of verslaving) voor de game op allerlei manieren uiten.

Dat kan het maken van dagboeken zijn, het maken van ingame video’s (machinima’s), het actief zijn op allerlei forums, het runnen van een fansite of een magazine over De Sims en nog op veel meer andere manieren.

Die diversiteit binnen de Nederlandse De Sims Community is voor ons reden om zo nu en dan een Simfan eens flink in het zonnetje te zetten.

Ons 10e Sims Nieuws interview is met Rosana van Sims Netwerk en Cheetah van The Sims Zone. Zij zijn al vele jaren actief in De Sims Community en zonder hun fansites hadden ze elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet. Ze zijn dus een stel en hebben een prachtige 3 jarige zoon: Seth.

Rosana heeft ook de eerste Sims 3 Nieuws site gebouwd en samen hosten ze niet alleen Sims Nieuws maar ook nog een aantal andere fansites. Wat ze verder nog allemaal uitspoken kun je lezen in ons lekker lange interview met Rosana en Cheetah.


Cheetah heeft geen ik-sim, anders zou hij er ook in verwerkt zijn lol!

SN: Kunnen jullie jezelf even introduceren. Ik denk dat veel mensen jullie wel kennen van Sims Netwerk en The Sims Zone maar wie zijn de mensen achter Rosana en Cheetah?

Rosana: Ik ben dus Rosana. Ik ben 27, momenteel woonachtig in Nederland en vrouwelijk, mochten daar nog twijfels over zijn! Ik heb samen met Cheetah een zoontje Seth, ook wel bekend als Sims baby omdat hij min of meer uit onze fansites is voortgekomen haha. Zonder onze fansites hadden we elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet. Ik ben dus mama van Seth (3), designer, kunstenaar, gamer en geek.

Ik ben vlak na de release van The Sims een fansite gestart, en daarna nog een, en nog een. De eerdere sites waren allemaal niet heel groot en in die tijd waren domeinen en hosting nog niet gemakkelijk te verkrijgen voor iemand zonder creditcard. Dus pas in het begin van 2004 ben ik officieel begonnen met SNW (aka SimsNetwerk en SimsNetwork). Dat groeide wel erg, en snel! Zodoende werd ik uitgenodigd bij evenementen en daar leerde ik Cheetah kennen, evenals veel van mijn andere vrienden.

Cheetah: En ik ben dus Wouter, 26 en de (mannelijke) partner van Rosana. Zoals je misschien wel weet heb ik samen met Rosana een zoontje, Seth, een echte Sims baby. Verder ben ik Software Engineer van beroep, daarnaast game ik zo nu en dan of sleutel aan wat open source software in m’n vrije tijd. Vroegâh was ik al bezig met programmeren. Zo heb ik The Neighborhood Handler (en later The Add-on Handler) gemaakt voor The Sims 1. Daardoor ben ik ook bij het team van destijds TheSimsFusion gekomen. Door omstandigheden is die site gestopt, maar het grootste deel van het team is verder gegaan met de huidige The Sims Zone, waar ik toen al webmaster van was geworden. Ik ben dus niet zelf op het idee gekomen een site te starten, zoals Rosana, maar ben er min of meer ingerold.

Rosana, Cheetah en Seth – Happy family!


SN: Wat doen jullie zoal in het dagelijks leven buiten het runnen van jullie De Sims Fansites om?

Rosana: In het dagelijks run ik eigenlijk twee bedrijven; mijn ontwerpstudio (Miss Design) en het andere bedrijf (Retro Hugs) ben ik nog aan het opzetten. Tot nu toe ontwerp ik echter voornamelijk websites, maar hou me ook bezig met branding, illustraties en mijn uit de hand gelopen hobby fotografie. Dat zeg ik zo, omdat fotograferen eigenlijk “maar” een hobby is, maar ik ben pas geleden wel gevraagd om een bruiloft te doen! Dat is dus wel bijzonder. Het schijnt dat mensen mijn foto’s erg mooi vinden. Ik ben zelf nogal kritisch dus ik zal zelf niet snel zeggen dat iets mooi is. Ik hou ook al jaren een 365 project bij. En ik blog dus ook vaak op mijn mijn persoonlijke website.

Een aantal afgeronde web design projecten. Ik heb intussen alweer veel projecten afgerond (of zijn in de afrondfase) maar omdat de cliënt er nog niet altijd klaar voor is moet je soms wachten. En daarom staan er een x aantal projecten klaar om op mijn portfolio gezet te worden.

Een zeer kleine selectie van mijn foto’s.

Behalve heel veel creatiefs (zie vraag 3) hou ik me ook nog weleens met andere dingen bezig. Het spelen van games; op de PC maar we hebben ook veel consoles! NES, SNES, N64, NGC, Wii, GBA, DS, PSP, PS2, PS3. Keuze zat dus. Ik speel heel soms ook nog op mijn keyboard (6 octaven). Qua sport hou ik me bezig met DDR (Dance Dance Revolution), de hometrainer en ik ga zo vaak mogelijk zwemmen.

Ik hou van heel veel soorten muziek en vreemd genoeg kijk ik tegenwoordig best wel wat dingen op TV samen met Cheetah. Een aantal voorbeelden zijn Doctor Who, Torchwood, Sarah Jane Adventures, Miranda, Big Bang Theory, Gavin & Stacey, Come Fly With Me, Graham Norton Show. Pfff ik kan wel blijven typen, vooral Britse sci-fi, comedy en euh laten we de geanimeerde films niet vergeten! We zijn Pixar verzamelaars.

Cheetah: Tot voor kort studeerde ik nog Computer Science and Engineering (Informatica master) aan de Technische Universiteit Eindhoven. Inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik als software ontwikkelaar bij een jong bedrijf. Daar zit ik nu 40 uur per week op kantoor. Mede door de lange reistijd is dat erg vermoeiend, en ’s avonds hang ik dan ook graag op de bank om even te gamen of TV te kijken. Als ik energie over heb werk ik aan (open source) software. Die projectjes zijn over het algemeen niet aan games gerelateerd, maar daarom niet minder leuk om te doen. Je kunt dus zeggen dat ik van mijn hobby m’n werk heb gemaakt.


SN: Rosana jij bent altijd op allerlei gebieden creatief bezig? Wat maak je zoal en kun je wat laten zien van je werk?

Rosana: Ik heb Miss Design en Retro Hugs, hierin zal ik als scheppend kunstenaar mijn ei wel kwijt kunnen. Ik ga handgemaakte items verkopen, uiteraard van eigen hand. In mijn vrije tijd wil ik ook nog wel veel creatief bezig zijn, illustraties voor mezelf bijvoorbeeld. Ook op MacDesperate upload ik met regelmaat wallpapers. En laten we de Sims games niet vergeten! Daarin vind ik mezelf wel creatief. Ik heb voor De Sims 2 meer dan 10.000 custom content items gemaakt. Ik ben daar erg veel mee bezig geweest.

Helaas had ik nog geen gebruiksvriendelijke website in de tijd dat ik daarmee bezig was. Het uploaden van downloads was een ramp. Daar komt wel verandering in maar dat even terzijde. Ik heb voor alle Sims games custom content gemaakt. Dit varieert van huizen, kleding, huidskleuren, ogen, make-up, kapsels, meubels, buurten, patronen, noem het maar op. Ik vind het geweldig dat je de Sims spellen kunt aanpassen! En ik zal dit dus ook altijd blijven doen. Even denken hoor, ik heb dus nog mijn fotografie, valt ook wel onder creatief bezig zijn hè? En ik hou me ook bezig met traditionele middelen (schilderen, tekenen, ontwerpen).

Een aantal Sims en MySims schilderijen. Voor de lol gemaakt.

Digitaal werk.

Traditioneel werk.

MacDesperate wallpapers.


SN: En wat doe jij nu voor werk Cheetah? Je bent toch ergens software engineer?

Cheetah: Yep. Ik ontwikkel software voor een start-up bedrijf, dat komend jaar flink hoopt te groeien. Ik ben verantwoordelijk voor de technische ontwerpen en het in goede banen lijden van het ontwikkelproces. Ik plan de werkzaamheden en verzin een groot deel van de zaken die het bedrijf nodig heeft om aan de wensen van klanten te kunnen voldoen. Uiteraard ben ik ook, samen met de rest van het (kleine) team, regelmatig aan het programmeren aan de software. Ook al is dat leuk, gelukkig ben ik daar niet continu mee bezig. Er komt veel overleg bij kijken, net als een hoop ondersteunende taken die ook moeten gebeuren, om het werk makkelijker of gestructureerder te maken. Al met al heb ik het druk genoeg, maar de sfeer is ontspannen en het werk is leuk. Ik heb het dus naar m’n zin.


SN: Jullie zoontje Seth heeft ook een eigen blog. Is hij daar niet wat te jong voor?

Rosana: Welnee. Hij heeft wel ergens een klein blogje, maar de laatste update daar was ergens in 2008. Dat was grappig bedoeld, en familie en vrienden volgden het wel. Maar tegenwoordig blog ik alleen nog op mijn eigen blog over Seth. Ik word nu wat voorzichtiger, omdat hij ouder is. Hij gaat naar de peuterspeelzaal enzo en straks naar school. Ik schaam me nergens voor, anders zou ik het niet online zetten. Maar ik zie het niet zitten dat tegen Seth vervelend wordt gedaan ofzo omdat er wat fotootjes online staan. Het scheelt, behalve in mijn 365 project en in (een afgesloten deel van) mijn gallery zijn geen foto’s van Seth te vinden.

Op mijn eigen blog is het overigens niet echt grappig, maar gewoon alledaagse dingen waar andere moeders misschien ooit nog eens iets aan kunnen hebben. En voor mij is het straks gewoon leuk om dit terug te kunnen lezen. Je vergeet echt heel veel van de baby- en peuterjaren van je kind en hiermee hou ik het toch wat herinneringen op die manier. Maar dat babyblog, dat was ik vergeten, dat ga ik binnenkort offline halen haha. Daar gebeurt toch niets meer. Overigens komt het wel meer voor, dat moeders (of ouders algemeen) een blog hebben voor hun kind. Ik ken nog iemand in de Sims community met kleintjes die een blog hierover heeft.

Cheetah: Inderdaad, hij is niet te jong om een pagina te hebben. We posten namens hem en zorgen wel dat het allemaal onschuldig is. Zodra hij zelf leert typen en achter de PC kruipt zullen we natuurlijk ook wel opletten wat hij online allemaal doet. Nu hebben we het zelf in de hand en kunnen we dus direct de grenzen bepalen van wat wel en niet online komt. Hij heeft nu dus niet echt zelf een blog, maar wij hebben een blog over Seth.


SN: Spelen jullie nog wel De Sims? Op Twitter hoor ik wel eens van julllie dat dat niet zo vaak meer is. Of spelen jullie nu heel anders games?

Rosana: Hmm, interessante vraag. Kijk ik ben nog altijd dol op Sims games. Maar ik geef eerlijk toe dat ik niet veel meer speel. Dit komt ten eerste omdat ik het echt veel te druk heb met opvoeden en daarnaast het runnen van mijn bedrijf. Ik werk soms tot midden in de nacht. Dan komt er van ontspannen niet veel terecht. Ik maak tegenwoordig wel wat tijd om te spelen. Echter, ik speel ook graag MySims, Spore, Darkspore en consolespellen. Ik moet soms een keuze maken en het is zeker niet altijd Sims.
De tweede reden dat ik niet veel Sims speel is omdat ik met De Sims 3 tot nu toe alleen maar ellende heb gehad. Ik heb De Sims 3 een tijdje gespeeld, zonder al teveel problemen. Toen kwamen de uitbreidingspakketten, en daarmee ook de ellende. Ik had met Wereldavonturen dat ik allerlei gare bugs erin had zitten waardoor het schrijven van een review al verschrikkelijk was. Nou daarna had ik er echt geen zin meer in! Het was sowieso niet mijn favoriete uitbreiding.

Daarna kwam Ambities. Ik vond dit op zich een supergame! Behalve dan dat ik halverwege mijn review was, en ineens mijn spel niet meer in kon! Het bestand was gewoon corrupt. Dat was in de tijd dat je telkens Opslaan als moest kiezen in plaats van gewoon voor Opslaan te kiezen. Uiteindelijk heb ik mijn review afgekregen maar wel met 2 weken vertraging. Daarna had ik er dus ook geen zin meer in. Als je van tevoren al weet dat je game het op den duur begeeft dan houdt het toch ergens op. Met Na Middernacht ben ik nog niet begonnen. Heel simpele reden, ik heb ‘m pas sinds april want eerder had ik er gewoon geen geld voor. En wat betreft Levensweg, die heb ik nog niet. Ik ben van plan binnenkort opnieuw te beginnen. Maar ik neig er wel eerder naar om naar mijn goed lopende Sims 2 spel te gaan, met alle uitbreidingen en accessoires-pakketten, mijn legacies, mijn custom content enzo. Een spel dat niet telkens crasht. Als er een ding is dat afknapt is het een spel dat telkens vastloopt of crasht.


Outfits die ik voor peuters in De Sims 2 heb gemaakt.

Een zeer kleine selectie van beddengoed die ik voor De Sims 2 heb gemaakt.

Dit zijn shirts en truitjes die ik in het echt zelf in mijn bezit heb. Ik heb veel skins voor De Sims 2 gemaakt, en mijn eigen kleding moest er ook aan geloven!


| KLIK HIER OM DOOR TE GAAN NAAR DEEL 2 |

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *