SN Review: De Sims 4 Klein Wonen

SN Review: De Sims 4 Klein Wonen

2020 wordt afgetrapt met een accessoirespakket voor De Sims 4 dat zich richt op een bijzondere woontrend uit de laatste jaren: het wonen in tiny houses, ofwel kleine huizen. Waar kleine huizen in het werkelijke leven een poging zijn om onze ecologische voetafdruk te verminderen en een antwoord vormen op de krimpende huizenmarkt, liggen er ook voor Sims voordelen in het verschiet. Of zulke voordelen ook opwegen tegen de extra uitdagingen van het leven met enkel het minimaal noodzakelijke, lees je in deze review over De Sims 4 Klein Wonen!

EA Game Changers

Met dank aan EA voor het verlenen van vervroegde toegang!

Klein Wonen

De naam van het accessoirespakket verraadt al dat het in dit pakket om het wonen in kleine huizen draait. In plaats van daar enkel wat toepasselijk kleine voorwerpen voor te leveren, heeft men er gelukkig ook voor gezorgd dat er een drijfveer is om überhaupt te proberen een klein huis te bouwen. De basis daarvan begint bij een nieuw soort particulier kaveltype. Op zulk soort particuliere kavels mag je maar maximaal 100 hokjes voor je huis gebruiken. Dat hoef je gelukkig niet zelf allemaal bij te houden, want boven in beeld wordt nog terwijl je bezig bent een nieuwe ruimte toe te voegen aangeven hoeveel hokjes je huis gaat bevatten.

Wel zitten daar een aantal haken en ogen aan wat betreft bouwvrijheid. Funderingen of dakterrassen tellen bijvoorbeeld ook mee voor dat limiet evenals alles dat omheind is door hekken. Beiden worden immers gezien als ruimte en dus meegeteld bij het totaal. Het maakt dat je toch sneller tegen die limiet loopt dan je van tevoren zou denken, al zul je daar vast wel omheen leren werken op het moment dat je wat vaker zulk soort huizen hebt gebouwd.

Maar wat staat daar dan tegenover? Om te beginnen een lagere rekening en een verdubbelde duur van blije, geïnspireerde of geconcentreerde gemoedstoestanden. Menig startershuis zal uit zichzelf al binnen de limiet vallen en dus ook kunnen meegenieten van deze voordelen.

SN Review: De Sims 4 Klein Wonen
Een klein huis maken is op zich niet moeilijk, maar je moet erop letten dat alle ruimtes waaronder funderingen zonder ruimtes erop meetellen bij het totaal.

Het leuke is dat het hier niet eindigt en dat er nog meer voordelen te verdienen zijn. De uitdaging begint namelijk ook pas wanneer je nog kleiner dan bij zulk soort startershuizen wilt gaan wonen. Zo zijn er drie verschillende rangen (klein: 100 hokjes; piepklein: 64 hokjes; en micro: 32 hokjes) met ieder steeds meer voordelen. Bij een piepklein huis gaat bovenop de voordelen van een klein huis het aanleren van vaardigheden bijvoorbeeld tweemaal zo snel en krijgen alle voorwerpen een comfortbonus. Bij een microhuis worden tevens alle relaties tweemaal zo snel verbeterd en groeien planten sneller.

Of die voordelen nou opwegen tegen het feit dat je met name in dat laatste geval bijna niets meer in je huis kunt plaatsen naast het absoluut noodzakelijke, is een vraag die ik zo niet kan beantwoorden. Desondanks lijkt het pakket zich vooral te richten op de Simmers die simpelweg van een extra uitdaging houden. Om je alvast op gang te helpen staat er meteen een microhuis voor je klaar dat je zo in de wereld kunt plaatsen. Omdat het simpelweg een 5 bij 6 blokhuis is, is het niet het meest mooie voorbeeld, al is het oprecht lastig om een mooi microhuis te maken. Zie ook de twee screenshots hieronder voor mijn eerste poging.

Voor een accesoirespakket is het al met al prima en vooral zinnige gameplay die ook later nog van pas kan komen, zeker als je, zoals gezegd, van een beetje extra uitdaging houdt. Nou denk ik niet dat veel Simmers zo heel vaak een microhuis zullen willen bouwen, maar voor een simpele familie met een of twee Sims zijn de eerste twee niveaus prima haalbaar en zijn de bonussen altijd welkom. In de tijd van een paar dagen dat ik de tijd had deze review te schrijven heb ik voor iedere rang een huis proberen te bouwen om je een idee te geven hoeveel ruimte je daadwerkelijk hebt. Twee daarvan zie je hierboven al, de derde komt verderop voorbij.

Opklapbed

Om leven in een dergelijk klein huis enigszins mogelijk te maken komt De Sims 4 Klein Wonen naast de bovenstaande gameplay nog met een extra gameplayobject: een opklapbed dat sommige Simmers nog zullen herkennen van De Sims 3 Studententijd en De Sims 2 Appartementsleven. Nieuw is dat het bed ook een variant met bank heeft waardoor het ook in ingeklapte vorm nog gebruikt kan worden. Desgewenst kunnen aan beide zijden van het bed een boekenkast worden geplaatst waardoor het geheel zich stijlvol laat inbouwen in de woonkamer.

SN Review: De Sims 4 Klein Wonen
Het openklappen van het bed gaat tegenwoordig elektrisch, maar ja… die systemen willen nog wel eens hangen met alle gevolgen van dien…

Het opklapbed is absoluut niet het meest innovatieve gameplayobject, maar natuurlijk is alles met een nieuwe doodsoorzaak leuk om te hebben en het helpt je – in lijn met de naam van het pakket – wel flink met ruimtebesparing. Een aparte slaapkamer is nu immers niet meer nodig aangezien het opklapbed prima als decoratie en/of bank volstaat. Wel ben je daarbij nog steeds gelimiteerd tot de grootte van een bed. Ingeklapt is het dus netjes een mooi afgewerkte kast, maar de ruimte ervoor ben je hoe dan ook kwijt.

Bouwen

Met het opklapbed heb je een belangrijk item voor kleine huizen, maar uiteraard bevat bouwen nog wel meer voorwerpen die specifiek bedoeld zijn voor dergelijke woningen. In de loop der jaren hadden we al kleinere versies van bijvoorbeeld het bureau en de kledingkast voorbij zijn komen, dus niet geheel onverwachts brengt ook Klein Wonen varianten daarop met zich mee. Daarnaast komt er een nieuw ruimtebesparend combi-object bij: de twee televisies – op het eerste oog niet veel anders dan de overige televisies – beschikken namelijk tevens over een radio én boekenkast. Een handige combinatie die in je woonkamer altijd wel van pas kan komen wanneer je toch al van plan was ergens een televisie te plaatsen. De grote boekenkasten zijn sinds de afgelopen update overigens sowieso geen vereiste meer aangezien ook losse rijtjes boeken dezelfde functionaliteit hebben gekregen.

SN Review: De Sims 4 Klein Wonen
De voorwerpen van De Sims 4 Klein Wonen zijn minimalistisch, maar tegelijkertijd ook warm en knus.

Als je kijkt naar waar je nu met name bij een microhuis nog de meeste ruimte aan kwijt bent, dan is dat vaak toch de keuken. De Sims 4 Studentenleven kwam al met een minikoelkast waar je bijvoorbeeld een magnetron op kon plaatsen. Zoiets had op zich ook prima in dit pakket kunnen passen. Gezien er echter überhaupt geen items voor de keuken zijn bijgekomen, is het logisch dat ook zo’n koelkast overgeslagen is. Buiten de keuken mis je nu toch vooral ook een compacte (wentel)trap – een item dat je realistisch gezien niet in een accessoirespakket kunt verwachten.

Los van alle nieuwigheden zijn het redelijk algemene voorwerpen waar je eigenlijk vrijwel je gehele huis – groot of klein – mee kunt inrichten. Het enige wat je daarbij nog mist is, zoals bekend, alles voor de keuken (omdat met name de keukenkastjes simpelweg te veel objecten innemen voor een accessoirespakket) en iets van een bad en/of douche. Decoratie is tevens mede daardoor beperkt gebleven tot een relatief groot hipsterschilderij met aardig wat leuke kleurenopties, een ietwat simpel vloerkleed, een ruimtebesparende hangplantencollectie, een handdoekenrek, een rek met allerlei keukenvoorwerpen en een dienblad met allerlei pluralia voor op tafel. Mocht je voor een microhuis willen gaan, dan heb je aan al deze decoratie overigens ook al bijna genoeg.

SN Review: De Sims 4 Klein Wonen
Geen bijpassende douche voor in de badkamer, wel weer een toilet…

Je kunt er, naast het schilderij, over discussiëren of sommige voorwerpen misschien niet een tikkeltje aan de grote kant zijn voor het thema van het pakket. Denk bijvoorbeeld aan de vloerlamp of de grote televisie. Desondanks hebben vrijwel alle grotere voorwerpen en kasten – waaronder, volgens de beschrijving althans, dus ook de lamp – plaatsen gekregen waarop kleine items zoals planten of decoratie geplaatst kunnen worden.

SN Review: De Sims 4 Klein Wonen
Het opklapbed is niet het enige bed uit het accessoirespakket. Sowieso kun je prima kamers van iedere grootte inrichten met de meubels.

Waar men qua stijl eigenlijk alle kanten op had kunnen gaan, is er gekozen voor minimalistisch Scandinavisch design – typische IKEA meubels, zo je wilt. Het zijn daardoor over het algemeen veelal simpele meubels met een aantal in het oog springende items zoals het opklapbed, de bank en de televisiemeubels. Warm en huiselijk design is waar voor is gekozen en dat is daarmee wat mij betreft prima gelukt.

SN Review: De Sims 4 Klein Wonen
Een overzicht van alle voorwerpen uit bouwen.

In zekere zin is de stijl vergelijkbaar met die van de meer retro meubels uit De Sims 4 Bowlingavond Accessoires, alleen dan meestal met beduidend minder felle kleurenopties. Grofweg vormen vier mogelijke houtkleuren de basis en wordt dat eventueel aangevuld met een of meerdere pastelkleuren op de kastdeuren of -laatjes. Soms voelt de keuze aan accentkleuren wel wat limiterend aan en moet je terugvallen op wit of een andere rustige kleur. Desondanks zijn de meubels prima bruikbaar en zijn ze redelijk te combineren met meubels uit andere pakketten.

Creëer-een-Sim

De Sims 4 Klein Wonen is en blijft een pakket dat voornamelijk om bouwen draait. Toch is er ook nog ruimte voor wat Creëer-een-Sim kledingstukken. Net zoals bij bouwen bestaat die content hoofdzakelijk uit warme en huiselijke items. Veel van de tops zijn daardoor simpele vesten, sweaters of coltruien. Daarbij geldt ook hier dat het qua stijl redelijk rustig en minimalistisch gehouden is. Vrijwel alles heeft desondanks wel iets van een eigen detail gekregen dat het uniek maakt ten opzichte van eerdere items. Bij sommige effen items zie je dat terug in het reliëf van het materiaal of bij bijvoorbeeld de kraag, bij andere items is dat juist een printje of speciaal patroontje.

Desondanks zijn er maar een paar items waarvan ik zou zeggen dat ze het echt waard zijn. Alledaagse kleding hebben we immers al wel vaker gezien en een echt uitgesproken eigen stijl heeft De Sims 4 Klein Wonen nou ook weer niet. Kijk je dan naar eerdere pakketten die met casual kleding zijn gekomen, dan heb ik simpelweg mooiere pakketten gezien. Na aanleiding van de livestream werd door sommige Simmers al geopperd dat het op zich prima kleding is voor oudere Sims. Voor het merendeel van de items klopt die uitspraak ook wel, met name bij de mannen. Vrouwen hebben in die zin nog iets hippere items gekregen zoals de nieuwe lange jurk, een naveltruitje en moderne accessoires.

SN Review: De Sims 4 Klein Wonen
Mannen en vrouwen krijgen naast alledaagse kleding een pyjama waarbij ik me nog steeds afvraag waarom dit een outfit is en niet een losse broek plus shirt.

De verdeling man-vrouw is redelijk in evenwicht. Mannen krijgen twee tops meer, vrouwen twee haarstijlen, een outfit, oorbellen en een halsketting. Kinderen delen de haarstijlen met de volwassenen, peuters krijgen niets. Dat kinderen en peuters niets nieuws krijgen verbaast me eerlijk gezegd wel enigszins, al gebeurt dat zeker bij accessoirespakketten wel vaker.

Conclusie

De Sims 4 Klein Wonen is een interessant pakket. Waar accessoirespakketten in de basis namelijk om voorwerpen en kledingstukken draaien, zouden alleen de voorwerpen en kleding er bij Klein Wonen voor zorgen dat ik het eigenlijk niet veel meer dan een gemiddeld accessoirespakket zou noemen. De crux zit hem dan ook in de toegevoegde waarde van de extra uitdaging tijdens het bouwen van kleine huizen. Wat het accessoirespakket namelijk goed doet, is je een duidelijke reden geven om je huis kleiner te maken dan je idealiter zou willen. Immers verdien je dan steeds meer bonussen zoals een verminderde rekening of het sneller verbeteren van vaardigheden, beiden altijd handig. Om je te ondersteunen in het bouwen van dergelijk kleine huizen vind je in bouwen genoeg ruimtebesparende items zoals het opklapbed of een gecombineerde televisie, radio en boekenkast. Niet alles is even klein, maar gelukkig komen veel objecten met genoeg plekken om kleine decoratiestukken te stallen.

Beoordeling: 7,4

Als bouwer vind ik een pakket dat draait om bouwen altijd leuk om te zien, zeker omdat hier de gameplay eigenlijk een grote bouwuitdaging is. Hoewel Creëer-een-Sim daardoor enigszins tegenvalt, zijn de meubels waaronder het nieuwe opklapbed er in ieder geval goed op gericht je te ondersteunen bij het bouwen van dergelijk kleine huizen.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Klein Wonen
  • Prijs:  10,00

Subonderelen

Creëer-een-Sim:6,0
Bouwen:8,0
Opklapbed:7,0
Kleine huizen:8,5

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!