SN Gids voor De Sims 4: Dokter (Aan het Werk)

Dokter is een van de drie nieuwe beroepen in het uitbreidingspakket De Sims 4 Aan het Werk. In de carrière is het je doel om patiënten te onderzoeken en ze aan de hand van hun symptomen ook te genezen.

| Dokter | Rechercheur | Wetenschapper |

Willow Creek Ziekenhuis

Bij de dokterscarrière reis je af naar het Willow Creek Ziekenhuis. Patiënten in het ziekenhuis zijn te herkennen aan het blauwe of rode hartje boven hun hoofd. Blauw betekent dat ze nog moeten worden onderzocht, rood dat ze kunnen worden behandeld. In het begin kun je alleen nog maar patiënten behandelen met medicijnen en injecties, maar zodra je niveau 2 hebt bereikt kun je ook echt beginnen met het onderzoeken van patiënten. Een echte diagnose stellen kun je nu nog niet, dat komt pas vanaf niveau 4. Ook op de andere niveaus speel je steeds meer methodes vrij om patiënten beter te kunnen onderzoeken:

 • Niveau 1: Patiënten behandelen
 • Niveau 2: Patiënten onderzoeken
 • Niveau 3: Röntgenapparaat gebruiken en medische adviezen geven
 • Niveau 4: Medische loopband gebruiken
 • Niveau 5: Operatietafel gebruiken, ingestorte Sims helpen en ‘Hot’-heid controleren
 • Niveau 6: Geslacht van baby’s bepalen en bevallingen volbrengen
 • Niveau 7: Op huisbezoek gaan

De ideale gemoedstoestand voor de dokterscarrière is Geconcentreerd wat je gemakkelijk kunt bereiken door te schaken of op het werk het analyseapparaat te gebruiken. Daarnaast is het ook van belang om aan je Sim’s Inzicht vaardigheid te werken. Dat komt omdat alle apparatuur in het ziekenhuis een hogere kans van slagen hebben als je Sim een beter inzicht heeft en je dus sneller een juiste diagnose kunt stellen.

Patiënten onderzoeken

Vanaf niveau 2 kun je beginnen met het onderzoeken van patiënten met de interactie ‘Patiënt onderzoeken…’. Daarna kun je een van de onderstaande interacties nemen om je patiënt te onderzoeken. Vanaf niveau 4 kun je ook daadwerkelijk beginnen met het stellen van een diagnose, alleen zal dit in het begin nog erg lastig gaan. Dit komt omdat je na het uitvoeren van alle mogelijke interacties om de patiënt mee te onderzoeken, er vaak nog meer dan één mogelijke ziekte overblijft. Bovendien is het zo dat je bij de lagere niveaus vaak te maken hebt met het feit dat het röntgenapparaat en de loopband geen resultaat opleveren en je Sim Beschaamd achterlaten.

 • Algemene gezondheid bespreken (Niveau 1)
 • Koorts meten (Niveau 1)
 • Lichaam scannen (Niveau 3)
 • Monster afnemen (Niveau 2)
 • Ogen testen (Niveau 2)
 • Oren testen (Niveau 2)

Een oranje gloed betekent hoofdpijn

Om wel een goede diagnose te kunnen stellen zul je dus moeten kijken naar meer dan alleen die interacties, namelijk naar de symptomen die de patiënt vertoont. In totaal zijn er negen verschillende symptomen, alleen zul je steeds maar maximaal één symptoom tegelijk zien. In sommige gevallen is er zelfs geen enkel symptoom zichtbaar, omdat je een tijdje moet wachten totdat er bijvoorbeeld een hoest-animatie komt. Om alle symptomen te herkennen zul je een patiënt voor een langere tijd moeten blijven volgen.

Duizelig – Duizelige Sims krijgen af en toe sterretjes rondom hun hoofd of maken duizelige bewegingen met hun hoofd en hebben spiraalvormige tekens op hun lichaam. Bij de interactie ‘Ogen nakijken’ zullen ze onderuitzakken.

Giechelig – Deze Sims giechelen op willekeurige momenten en hebben tijgerstrepen over hun lichaam.

Hoofdpijn – Sims met hoofdpijn krijgen af en toe oranje cirkels rondom hun hoofd en houden dan een hand tegen hun voorhoofd, of wapperen wat met hun hand.

Jeukerig – Sims met jeuk zullen zichzelf geregeld krabben en hebben stippen op hun lichaam.

Koortsig – Koorts is vrij gemakkelijk te bepalen door de interactie ‘Koorts meten’, maar is ook te zien aan Sims die zweten, hun handen op hun voorhoofd houden of ermee wapperen.

Misselijk – Misselijke Sims zullen geregeld over hun buik wrijven en hebben daarbij ook misselijke gezichtsuitdrukking of doen alsof ze moeten overgeven.

Onder druk – Deze Sims schieten af en toe stoom uit beide oren.

Verkouden – Verkouden Sims zullen hoesten of niezen en hebben stippen op hun lichaam.

Verward – Verwarde Sims slaan met hun armen zomaar in de lucht en hebben spiraalvormige tekens op hun lichaam.

Deze symptomen zijn het gevolg van acht verschillende ziektes. Iedere ziekte heeft zo twee of drie symptomen en daarom kun je aan de hand van één symptoom ook nog niet zomaar bepalen welke ziekte de patiënt heeft. (De enige uitzondering is wanneer de patiënt het symptoom Onder druk heeft, want dan heeft hij gegarandeerd de ziekte Plofkop.) Om een goede diagnose te kunnen stellen zul je de patiënt langer moeten blijven observeren en met behulp van de onderzoeksinteracties ziektes uitsluiten.

 • Brandende buik: Koorts, Misselijk
 • Driedubbele dreiging: Duizelig, Verkouden
 • Gas-en-Giechels: Giechelig, Misselijk, Verkouden
 • Jeukende Plumbob: Giechelig, Jeukerig, Misselijk
 • Lamagriep: Koorts, Misselijk, Verkouden
 • Plofkop: Hoofdpijn, Onder druk
 • Sterrenoogjes: Duizelig, Verward
 • Zweterige rillingen: Jeukerig, Koorts

Behandeling

Na het stellen van de diagnose kan de patiënt worden behandeld met de interactie ‘Patiënt behandelen…’. Deze patiënten zijn te herkennen aan het rode hartje boven hun hoofd en kunnen na dit moment ook meer verder onderzocht worden. Aan de hand van welke diagnose er is gesteld, is er steeds maar één mogelijke behandeling:

 • Met injectie behandelen: Lamagriep, Plofkop, Zweterige rillingen
 • Met medicijnen behandelen: Gas-en-Giechels, Sterrenoogjes
 • Naar chirurgische behandeling doorverwijzen: Brandende buik, Driedubbele dreiging, Jeukende Plumbob

Na een juiste behandeling zal de patiënt meteen opstaan en het ziekenhuis verlaten en krijgt je Sim ook meteen een positieve boost van zijn werkprestaties. Als je daarentegen zelf een diagnose hebt moeten stellen, kan het ook wel eens voorkomen dat die diagnose fout is en zal de patiënt juist negatieve bijwerkingen ondervinden. Dit heeft dan ook meteen een negatieve invloed op je werkervaring en daarom is het over het algemeen ook aan te raden om patiënten waarbij je de ziekte niet met zekerheid kunt vaststellen ‘gewoon’ maar te laten liggen.

Naarmate je in een hoger niveau van je carrière komt, bestaat er ook de mogelijkheid dat er op een werkdag een spoedgeval ontstaat. Dit zijn gewoon willekeurige gebeurtenissen, maar zijn wel het hoofddoel van een werkdag en geven daarom ook een belangrijke boost aan je werkprestaties.

Ingestorte patiënt – Er bestaat er de mogelijkheid dat er een ingestorte patiënt het ziekenhuis binnenkomt. Deze moet worden behandeld op de operatietafel.

Bevalling – Vanaf niveau 6 kan er een zwangere Sim het ziekenhuis binnenkomen. Zodra dit gebeurt, moet je de Sim zo snel mogelijk naar de operatietafel brengen en de Sim succesvol laten bevallen.

Huisbezoek – Vanaf niveau 7 kan je Sim worden gebeld om op huisbezoek te gaan. In dat geval moet je naar de balie van het ziekenhuis gaan om zo naar de plaats toe te reizen. Daar moet je 3 Sims onderzoeken en behandelen.

Epidemie – Vanaf dat moment kan er ook een epidemie ontstaan op een openbare kavel, maar het werkt verder hetzelfde als een huisbezoek; je moet namelijk drie ingestorte Sims behandelen.

Analyse – Je kan ook worden gevraagd om bepaalde stoffen te analyseren op het analyseapparaat.

De nieuwe ingerichte kamer met de vrij te spelen items

RangSalarisTakenbeloningen
Medische stagiaire (1)

7:00-15:00 (vr-di)
§18/uur
§144/dag
§720/week
2 dagen werken-
Zorgmedewerker (2)

7:00-15:00 (za-wo)
§23/uur
§184/uur
§920/week
2 patiënten behandelen§192, Doktersoutfit, Dokter röntgen rek, 'Niet blind' oogkaart
Medisch-assistent (3)

8:00-16:00 (zo-do)
§35/uur
§280/dag
§1.400/week
3 patiënten behandelen§256
Medisch-technoloog (4)

9:00-17:00 (ma-vr)
§49/uur
§392/dag
§1.960/week
Juiste diagnose en behandeling van 1 patiënt§312, Patiëntenoutfit, 'Vaarwel duisternis' operatielamp
Assisten-verpleegkundige (5)

6:00-16:00 (di-wo, vr, zo)
§68/uur
§680/dag
§2.720/week
Juiste diagnose en behandeling van 2 patiënten§384, Rusteloze ondankbare medische kruk
Verpleegkundige (6)

7:00-17:00 (ma, wo-do, za)
§95/uur
§950/dag
§3.800/week
Juiste diagnose en behandeling van 3 patiënten§576, Doctor in de geneeskunde diploma
Dokter - Huisarts (7)

8:00-18:00 (di, do-vr, zo)
§135/uur
§1.350/dag
§5.400/week
3 patiënten opereren§816, Artsenoutfit, Gezondsheidszetel
Medisch-specialist (8)

9:00-15:00 (zo-ma, wo, vr)
§195/uur
§1.950/dag
§7.800/week
Een baby ter wereld brengen§1.136, IJvierige arts bureau, Anti-misselijkheidseigenschap
Chirurg (9)

9:00-19:00 (ma, wo-do, za)
§245/uur
§2.450/dag
§9.800/week
Juiste diagnose en behandeling van 5 patiënten§1.496 Skellie Sim
Hoofd van staf (10)

9:00-19:00 (ma-di, do-vr)
§280/uur
§2.800/dag
§11.200/week
-§1.720, Doktercarrière ingerichte ruimte

4 reacties

 1. Hoe kan het dat ik in niveau 5 zit maar al wel op huisbezoek kan gaan?
  Staat namelijk nergens aangegeven dat dat in niveau 5 ook al kan?
  En wat zijn de cheats?

  Ik zie graag een reactie tegemoet.

  M.V.G
  Marloes Valk (Pro gamer 11 jaar) 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  1. Het zou best kunnen zijn dat het niet klopt of inmiddels is veranderd. Ik zal er binnenkort wel een keer naar kijken als ik tijd heb. Welke cheats bedoel je dan precies? Met careers.promote Doctor kun je promotie maken, verder zijn er geen cheats specifiek voor de carrière

 2. ik wil al heel lang mee om een baby in het zuiekenhuis te krijgen maar ik mag geen paket van de sims 4 nu spaar ik zelf voor een paar paketten.

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *