De Sims 4 gids: PlantSim-Uitdaging

Transformatie tot een plantSim
Een Sim transformeert in een plantSim na het eten van een "Verboden fruit van de PlantSim"-zaadje.

Na de paaseieren- en lente-uitdagingen uit voorgaande jaren is het ook in de lente van 2017 tijd voor een nieuwe seizoensuitdaging: de PlantSim-Uitdaging om precies te zijn, gratis toegevoegd aan het basisspel van De Sims 4 in update 1.29.69. Tussen 13 april 2017 en 4 mei 2017 is het jouw taak om zes verschillende toverbonen te verzamelen van plantSims waarmee je uiteindelijk zelfs je eigen Sims tijdelijk in plantSims kan veranderen! Hoe het hele proces in elkaar zit, wordt uitgelegd in deze gids.

“Magische PlantSim Stronk” vrijspelen

De eerste stap van de uitdaging is het vrijspelen van de “Magische PlantSim Stronk”. Dat is de plek waar je al je toverbonen in kunt verzamelen en er uiteindelijk zelfs een speciale boom van kunt maken waarmee je je Sim in een plantSim kunt veranderen. Je kunt de stronk verkrijgen door met Jasmine Holiday, te herkennen aan de groene Plumbob op de achterkant van haar bruine jack, te praten. Dat kun je doen door haar eerst op te bellen met de telefoon (onder het tabblad Sociaal) en haar vervolgens aan te spreken met de interactie Naar PlantSim-uitdaging vragen. Geregeld zal ze al wel ergens in de buurt zijn en hoef je haar niet eens op te bellen, maar anders duurt het ook niet lang voor ze er is. Ze zal je, naast het overhandigen van de stronk, ook de uitdaging even kort uitleggen.

Magische PlantSim Stronk
De “Magische PlantSim Stronk” inclusief de zes verschillende toverbonen.

Vanaf dat moment is de “Magische PlantSim Stronk” ook te verkrijgen in bouwen voor 75 Simdollars. Je kunt hem vinden door te zoeken op de naam of door te navigeren naar Voorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenDiversen.

Toverbonen verzamelen

De uitdaging zelf begint met het verzamelen van zes verschillende toverbonen. Deze kun je verkrijgen door te praten met plantSim-NPC’s die geregeld zullen verschijnen in je buurt. Moeilijk zijn ze niet te herkennen: ze hebben immers een opvallende groene huidskleur. Het kan desalniettemin wel even duren soms voor er een verschijnt, maar blijf vooral steeds goed rond zoeken. Al vind je er eentje, dan kun je een toverboon van ‘m krijgen met de interactie Om toverboon vragen. Dit kan meteen en vereist niet dat je eerst bevriend raakt met de plantSim (of überhaupt kennis met hem maakt). Waar de moeilijkheid ‘m echter inzit, is dat de toverboon die je krijgt gebaseerd is op de huidige emotie van de plantSim. Zo zijn er zes verschillende emoties die ieder corresponderen met een bepaalde kleur toverboon:

Om een toverboon vragen
PlantSim-NPC’s kun je om een toverboon vragen. Welke je krijgt hangt van hun emotie af.

Iedere PlantSim zal steeds maar één toverboon aan je huishouden geven. Daarnaast leveren de overige emoties niets op, al tellen ze ook niet mee bij die ene kans. Je krijgt dan simpelweg de melding dat de plantSim op het moment niet de juiste emotie heeft en dat je hem in een van de bovenstaande emoties moet krijgen wil je wel een toverboon ontvangen.

Emoties

Het moeilijkste gedeelte van de uitdaging is zoals gezegd het veroorzaken van de juiste emotie bij de plantSim. Gelukkig kun je in De Sims 4 redelijk gemakkelijk zien welke emotie een andere Sim momenteel heeft. Als je namelijk sociale interacties met hem uitvoert krijg je bovenaan te zien wat voor emotie de Sim op dat moment heeft, evenals hoe het gesprek verloopt. Dat tweede kan ook best nog weleens handig zijn als je het gesprek een bepaalde kant op wil sturen. Het vertelt je namelijk hoe de andere Sim op jouw interacties reageert en of het enigszins succes lijkt te hebben. Afhankelijk van de karaktereigenschappen van de andere Sim kan het soms immers nog best lastig zijn een bepaalde emotie te bereiken.

Huidige emotie van de plantSim
Hou altijd goed in de gaten hoe het huidige gesprek loopt en welke emotie de plantSim op het moment heeft.

Hieronder staat een kort lijstje met allerlei manieren om je te helpen een Sim in een bepaalde emotie te krijgen. Vaak heb je daar twee mogelijkheden voor: enerzijds via bepaalde interacties en anderzijds via de aura van bepaalde objecten. Via de schildervaardigheid kun je zo namelijk – met uitzondering van ongemakkelijk – van alle emoties een bepaald schilderij maken dat die specifieke emotie als aura geeft. Daarbuiten zijn er ook verschillende voorwerpen en collecties die een bepaalde aura uitstralen en je prima kunt gebruiken.

Boos

Boos misschien wel de gemakkelijke emotie. Voer simpelweg wat gemene interacties uit en je bent er over het algemeen al vrij snel, al kan het wat lastiger worden als de Sim een hoop positieve gemoedstoestanden heeft die elkaar versterken. Het gesprek zal in ieder geval eerst onplezierig worden en even later zal de andere Sim wel boos worden.

Flirterig

Flirterig is weer niet heel moeilijk, maar je kans erop kan heel snel vervallen als je te snel wilt gaan. Romantische interacties vereisen simpelweg wat tijd en blijven altijd wel riskant. Begin met wat simpele interacties als flirten, kijk hoe de Sim erop reageert en hoe het gesprek verloopt, varieer wat, en bouw het zo langzaam op. Gaat het ergens een keer fout, probeer het dan zo snel mogelijk te herstellen voordat het te laat is. Wat daarnaast ook altijd werkt, is het brengen van een serenade. Dat kan met alle muzikale vaardigheden (met uitzondering van pijporgel) vanaf niveau 3 in het geval van zingen en niveau 6 in alle andere gevallen.

Ongemakkelijk

Via interacties is het niet mogelijk een Sim ongemakkelijk te maken. Bovendien is er ook niet iets dat een emotionele aura uitstraalt, althans niet direct. Een ruimte vol bedorven eten en andere viezigheid werkt precies zo namelijk maar dan indirect. Het blijft nog steeds een lastige gezien NPC’s snel weg zullen gaan in zo’n situatie, maar ‘m even naar binnen lokken moet vaak al genoeg zijn.

Speels

Net zoals boos is speels ook redelijk gemakkelijk te bereiken. Voer wat grappige interacties uit en na verloop van tijd verandert het gesprek in een grappig gesprek. Even later zal ook de emotie wel omslaan naar speels. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, dan kun je altijd de aura van de poppen uit de MySims-tropheeën-collectie gebruiken.

Verdrietig

Verdrietig is een lastige aangezien er niet echt interacties zijn die er direct naartoe leiden. Een Sim net op dat moment laten overlijden, werkt altijd wel, maar is lastig voor elkaar te krijgen zonder cheats. Echt rendabele manieren zijn er verder ook niet, naast dan de emotionele schilderijen. Vaak is het daarom vooral een kwestie van wachten totdat er een plantSim voorbijkomt die deze emotie uit zichzelf al heeft.

Zelfverzekerd

Om de plantSim zelfverzekerd te maken kun je het beste gebruik maken van een zelfverzekere aura. Naast de emotionele schilderijen kun je daarbij gebruik maken van dode buitenaardse wezens of opgehangen vissen. Zeker die laatste categorie is niet heel moeilijk te verkrijgen. Mocht je het toch via interacties willen doen, dan heb je best een aardige kans als je gaat vechten met de plantSim. De winnaar van het gevecht krijgt immers een zelfverzekerde gemoedstoestand en dat kun je eindeloos blijven proberen totdat het een keertje goed gaat.

Progressie

De progressie binnen de uitdaging vind je linksboven op je scherm. Naast het aantal toverbonen dat je tot dan toe hebt verzameld, wordt ook vermeld hoe lang je nog de tijd hebt tot de eindtijd van 4 mei 2017, 19:00 uur Nederlandse tijd. Als je over het rechter tekentje beweegt met je muis krijg je te zien hoeveel bonen andere Simmers al hebben verzameld. Mocht je het menu niet willen zien, dan kun je het inklappen door op het pijltje te klikken of volledig uitschakelen in de opties. Dat laatste kan in het submenu Gameplay door daar Uitdaging-UI verbergen aan te vinken.

Progressie PlantSim-uitdaging
Linksboven op het scherm kun je zien hoever je bent binnen de plantSim-uitdaging.

In een plantSim veranderen

Wanneer je de zes verschillende toverbonen hebt verzameld kun je verder met het tweede deel van de uitdaging: het daadwerkelijk veranderen in een plantSim. Dit vereist dat je alle zes de toverbonen in de “Magische PlantSim Stronk” plaatst. Wanneer je dat gedaan hebt en het inderdaad zes unieke toverbonen zijn, verschijnt de interactie Water geven als je op de stronk klikt. Al doe je dat, dan ontstaat er ineens een aardig grote boom, de “Mystieke Toverboon Portaalboom“, uit het kleine stronkje en is de uitdaging helemaal gelukt!

Binnengaan van de "Mystieke Toverboon Portaalboom"
Sims die de “Mystieke Toverboon Portaalboom” verkennen ontvangen een “Verboden fruit van de PlantSim”-zaadje waarmee ze zelf in een plantSim kunnen veranderen.

Verboden fruit van de PlantSim

AfbeeldingNaamZeldzaamheidWaarde (§)Seizoen
Verboden fruit van de PlantSimVerboden fruit van de PlantSim
Eet en word zoals de PlantSim. Plant en produceer je eigen boom. Kijk uit, want het is niets anders dan een façade.
Ongewoon90-

Het enige dat nu nog rest is het veranderen in een plantSim en dat kan als je op de boom klikt via de interactie De Mystieke Toverboon Portaalboom verkennen. Je Sim zal nu door de opening van de boom gaan en daar zo’n twee in-game uren rondhangen. Eenmaal weer buiten tref je in zijn of haar inventaris een “Verboden fruit van de PlantSim“-zaadje aan. Net zoals bij andere zaadjes kun je het ergens planten om een speciale “Verboden fruitboom” (welke meer “Verboden fruit van de PlantSim”-zaden zal produceren) te laten groeien of het zaadje simpelweg opeten.

Dat laatste zorgt er dan voor dat je Sim zal veranderen in een plantSim! Wel is het effect maar tijdelijk, vijf dagen om precies te zijn, al kun je dan altijd weer opnieuw een zaadje eten. Hoe lang je nog overhebt, kun je zien aan de resterende tijd bij de “De PlantSim zijn”-gemoedstoestand (Blij +1 – 5 dagen) die je krijgt wanneer je op het moment dat je in een plantSim verandert.

Transformatie tot een plantSim
Een Sim transformeert in een plantSim na het eten van een “Verboden fruit van de PlantSim”-zaadje.

Je hebt overigens maar één keer per dag de kans om een “Verboden fruit van de PlantSim”-zaadje te ontvangen. Daarna sluit de opening zich en moet je wachten tot 10:00 uur ’s ochtends eer je het opnieuw mag proberen.

Cheats

Na 4 mei 2017 zal de uitdaging stoppen, maar blijft de “Mystieke Toverboon Portaalboom” bewaard. Je kunt je Sim na die tijd dus nog blijven veranderen in plantSim. Geen boom gekweekt binnen die tijd of gewoon geen zin om al die zaden te verzamelen, maar wil je toch graag je Sims in een plantSim veranderen? Geen zorgen, dan kun je dat ook nog altijd voor elkaar krijgen met behulp van cheats.

Ga daarvoor naar bouwen en typ dan de cheat bb.showhiddenobjects. (Je kunt de cheatbalk openen door middel van de toetsencombinatie Ctrl + Shift + C.) Deze cheat zorgt ervoor dat verbogen debug-objecten zichtbaar worden in de reguliere catalogus. Gebruik dan de zoekfunctie om te zoeken naar Mystieke Toverboon Portaalboom waarmee je automatisch naar de juiste plek in bouwen wordt gebracht.

Leven als een plantSim

PlantSims lijken veel op gewone Sims, maar hebben ook een paar subtiele verschillen. Allereerst hebben ze andere behoeftes: Blaas vervalt en wordt vervangen door Water, en Honger krijgt een compleet andere invulling. Om de Water-behoefte te vervullen hoeft je plantSim simpelweg maar in aanraking te komen met iets van water. Het nemen van een douche of het drinken van een glas water helpen bijvoorbeeld al. Dan heb je ook nog Honger en dat vereist nu niet meer dat je voedsel eet, maar juist dat je buiten in het zonlicht komt. Dat levert je tevens de gemoedstoestand “Fotosynthese toepassen” (Energiek +2) op.

Te lang in de zon blijven, werkt echter weer negatief in op de Water-behoefte. Dit levert in eerste instantie de “Dorstig”-gemoedstoestand (Ongemakkelijk +1 – 12 uur) op. Tegelijkertijd verandert de haarkleur van de plantSim naar grijs. Na die twaalf uur verandert de gemoedstoestand in “Uitgedroogd” (Ongemakkelijk +3). Vanaf dat moment is fotosynthese niet meer mogelijk en zal de Honger-behoefte enkel blijven afnemen. Eerst “Zonloos” (Ongemakkelijk +1 – 24 uur) en later “Verwelkt” (Ongemakkelijk +40 – 24 uur). Daarna zal de Sim komen te overlijden uit verhongering.

Verder is het voordeel van plantSims dat ze wat beter zijn in tuinieren; ze verbeteren de tuiniervaardigheid namelijk met 50 procent sneller en hebben bovendien een effectief vaardigheidsniveau van +4. Bovendien kunnen ze, los van hun tuiniervaardigheid, altijd tegen planten praten.

Toverbonen verzameling (6 objecten)

AfbeeldingNaamZeldzaamheidWaarde (§)
Boze toverboonBoze toverboon
Oké, ik schreeuw, ik schreeuw! Ik ben een toverboon en ik schreeuw!
Gewoon10
Droevige toverboonDroevige toverboon
Somber... Verdriet... een toverboon.
Gewoon10
Flirterige toverboonFlirterige toverboon
Alles kits, flirterige toverboon?
Gewoon10
Ongemakkelijke toverboonOngemakkelijke toverboon
WAT?! Zo ongemakkelijk!! Ahhhhh!
Gewoon10
Speelse toverboonSpeelse toverboon
De puurheid van speelsheid is nog nooit zo compact aanwezig geweest als in deze toverboon!
Gewoon10
Zelfverzekerde toverboonZelfverzekerde toverboon
Ik ben een toverboon. Ik weet dat ik een toverboon ben. Ik ben een boon als ik geen toverboon ben.
Gewoon10
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als De Sims 4 Getagged

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!

4 reacties

  1. super maar zou og leuker zijn als je gewoon plntsims kn hebben zols we dat hadden in seizoenen pack, met al die weersveranderingen en soms sloeg de bliksem dan in en had je brand

    1. SimGuruMegs heeft gezegd dat het kan zijn dat plantSims nog worden uitgebreid in de toekomst, dus wie weet. 🙂 Seizoenen/weer zal ook vast nog wel een keertje komen. Dat is simpelwe te gewild om niet als uitbreiding aan te bieden.

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *