De Sims 4 Vampieren: Vampiers

Vampirisme genezen
Een vampierSim die terug in een normale Sim verandert.

Hetgeen waar De Sims 4 Vampieren om gaat, zijn natuurlijk de vampiers. Vampiers zijn in de basis vergelijkbaar met hun voorgangers, maar beduidend uitgebreider uitgevoerd. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de invoeren van vampierkrachten en -zwaktes, maar ook in de manier hoe vampiers geïntegreerd zijn in het spel en hoe reguliere Sims op vampierSims reageren en vice versa.

Omdat het onderwerp wat groot is om volledig in één gids te beschrijven, is alles opgesplitst in drie aparte gidsen; in deze gids worden vampiers in het algemeen beschreven en vind je alles dat verder niet in een aparte gids past, in een tweede gids wordt dieper ingegaan op de vampierrangen, -krachten en -zwaktes, en in de laatste gids wordt de nieuwe vaardigheid, vampierkennis, uitgelicht. Veel zaken houden echter verband met elkaar, waardoor er best vaak naar andere gidsen zal worden verwezen.

| Vampiers | Vampierkennis | Vampierkrachten en -zwaktes |

Vampieren

Een vampier worden

Creëer-een-Sim

Er zijn een aantal verschillende manieren om een vampier te worden. De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk bij het maken van een Sim in Creëer-een-Sim. Dat kan simpelweg door bij het toevoegen van een nieuwe Sim op het Vampier toevoegen icoontje te klikken. Vampiers zijn Creëer-een-Sim te herkennen aan het speciale vampiericoontje boven hun karaktereigenschappen en natuurlijk ook hun karakteristieke vampieranimaties.

Vragen te tranformeren

In-game kan het ook door het bijten van een vampier die de vampierkracht Vampiercreatie bezit. Gelukkig kent Forgotten Hollow een vampier die die kracht automatisch zal bezitten, namelijk Vladislaus Straud. Vlad woont alleen in zijn villa aan de rand van Forgotten Hollow. Na het uitvoeren van enkele vriendelijke interacties verschijnt er na verloop van tijd de interactie Vragen te transformeren. Hierdoor zal je Sim in de arm van de vampier bijten wat hem of haar het vampirisme zal geven. Lang duurt het vaak niet om op dat punt te komen, maar omdat Vlad uit zichzelf kwaadaardig is, kan het gesprek soms snel omslaan. Desalniettemin moet het niet te veel moeite kosten om alles rond te krijgen.

Vragen te transformeren
Vlad is een vampier die je kan helpen in een vampier te transformeren.

Na afloop van de interactie krijgt je Sim de gemoedstoestand “Vreemde honger” (Ongemakkelijk +1). Dit luidt een lastige periode voor je Sim in, aangezien de hongerbehoefte nu 50 proent zo snel zal afnemen, terwijl het eten van voedsel je Sim juist misselijk zal maken. Een paar uur later zal ook de melding volgen waarin je wordt verteld dat je in een vampier zult gaan veranderen, waarna je automatisch het eerste niveau van de vampierkennisvaardigheid zult behalen. Die transformatie duurt alleen een paar dagen.

Ongeveer 12 uur later zal de gemoedstoestand overgaan in “Walgend van eten” (Ongemakkelijk +2). Nu zal de hongerbehoefte 75 procent sneller afnemen. Weer 12 uur later komt ook nog “Eetlust kwijt!” (Ongemakkelijk +3), waarbij de hongerbehoefte zelfs 100 procent sneller zal afnemen. Pas wanneer ook deze periode van 12 uur is overleeft, zal je Sim definitief transformeren in een vampier. Wel heb je het eerste etmaal dan nog wel te kampen met de gemoedstoestand “Vreemde dorst” (Gespannen +1 – 24 uur), al heb je daar minder last van dan de eerdere gemoedstoestanden.

Transformatie in een vampier
Na 36 uur is de transformatie tot vampier compleet en verander je definitief in een vampierSim.

Duistere vorm

VampierSims kunnen ervoor kiezen om naast hun reguliere vorm ook een duistere vorm te hebben. Dit is een volledig optionele vorm en is enkel esthetisch bedoeld. Wil je er normaliter vriendelijk uitzien, maar in je duistere vorm juist bloeddorstig? Dan is daar de duistere vorm! Je bent daarentegen compleet vrij om je duistere vorm zo aan te passen als je zelf wil, dus ook andere interpretaties zijn goed. In ieder geval kom je in je duistere vorm door het uitvoeren van verschillende vampierinteracties zoals het bijten van andere Sims of het gebruiken van je vampierkrachten.

Duistere vorm
Een duistere vorm is compleet optioneel, maar ideaal voor bijvoorbeeld verhaalvertellers.

Sims die zijn getransformeerd in een vampierSim hebben overigens standaard een duistere vorm. Welke kleren hij of zij dan aanheeft, zijn in dat geval willekeurig gegenereerd. Het is daarom aan te raden om dan zo snel mogelijk die kleren te veranderen via een klerenkast. Je duistere vorm kun je aanpassen door in het Sims-menu linksonder op het bovenste plaatje van je Sim te klikken. Aan de duistere vorm kun je van alles aanpassen zoals de kleren en haarstijl, maar zelfs ook de huidskleur en de vorm van hun lichaam. Enkel je fantasie is de limiet!

Vampierbehoeftes

VampierSims hebben net wat andere behoeftes dan gewone Sims. Hoewel ze net zo goed nog te maken hebben de hygiëne, plezier en sociale behoeftes, vervallen honger, blaas en energie, en worden deze vervangen door dorst en vampierenergie.

Behoeftes van een vampierSim

Dorst

Vampiers hebben plasma nodig om hun dorstbehoefte te stillen. Plasma kan op een aantal verschillende manieren worden verkregen. De meest voor de hand liggende methode is door dit bij nietsvermoedende Sims te halen, maar er zijn gelukkig ook wat manieren voor ‘vegetarische’ vampiers. In de secties hieronder staan al die methodes wat verder uitgelegd. Overigens zullen vampiers nooit overlijden wanneer de dorstbehoefte helemaal leeg is. Wel levert het een sterk ongemakkelijke gemoedstoestand op (tot +40), wat het leven wel flink kan vermoeilijken.

Sims bijten

De simpelste manier om aan plasma te komen is door onschuldige Sims te bijten. Allereerst kun je dat doen door ze het netjes te vragen, al vereist dat een redelijk goede onderlinge band. Als de mogelijkheid er bestaat, is dit vaak de handigste methode zonder al te veel negatieve bijeffecten. Anderzijds kun je ook zomaar onschuldige Sims dwingen om gebeten te worden door je vampierkrachten op ze te gebruiken. Dat is dan niet alleen negatief voor jullie band, maar verschaft ook een negatief beeld aan omstanders wat je niet heel populair zal maken in de buurt. Het zal daarentegen wel altijd werken waarbij je de keuze hebt een klein drankje af te dwingen of ze juist te overtuigen diep te drinken.

Plasma drinken
De gemakkelijkste manier om de dorst-behoefte te vervullen is door plasma te drinken bij andere Sims. Bijhorend detail: de slachtoffers kunnen bewusteloos raken!

Als vampier zul je vaak ’s nachts op jacht moeten gaan, al heb je dan (zeker buiten Forgotten Hollow) niet altijd succes in het vinden van je slachtoffers. Daarom bestaat er ook een speciale vampierkracht Eeuwig welkom. Zoals de naam al verklapt, helpt dit je altijd huizen binnen te komen en op die manier slapende Sims te kunnen overvallen. Ook hier zul je jezelf niet populair mee maken, maar effectief is het wel.

Plasma telen

Anderzijds bestaat er ook een humanere manier om aan plasma te komen, namelijk door het telen van de plasmaplant. Om dat te kunnen doen, heb je natuurlijk eerst een plasmaplantzaadje nodig. De gemakkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen is door de plant te vinden in Forgotten Hollow en ‘m te oogsten. Een van de plekken waar dat kan is achter Villa Straus, het afgelegen huis op de heuvel in Forgotten Hollow. Het kan soms even duren voordat de plant oogstbaar is, maar met een paar nachten moet het wel zover zijn. Anderzijds kun je echter ook plasmaplantzaadjes rechtstreeks op het internet kopen onder het Vampiergeheimen…-menu. Dit kan echter pas wanneer je niveau 8 hebt bereikt van de vampierkennisvaardigheid.

De plant telen werkt verder gelijk aan het telen van andere planten. Verdere informatie daarover kun je daarom ook vinden in onze tuiniervaardigheid-gids. Plasmaplantzaadjes zelf kun je zo eten voor een snelle boost aan plasma, al kun je ze ook verwerken in het Plasmafruitsalade-gerecht of het Plasma Jane-drankje welke je allebei vrij speelt op niveau 9 van de varmpierkennis vaardigheid. Zeker het gerecht speelt daarbij een cruciale rol omdat je dan uit één plasmafruitzaadje tot maximaal acht gerechten kunt halen. Een handige manier om zuinig om te gaan met je zaadjes dus! Wel zul je vrij veel buiten moeten zijn om je tuintje te onderhouden. ’s Nachts heb je daar normaliter wel genoeg tijd voor, al helpt het wel om te investeren in bijvoorbeeld de Zonbestendigheid vampierkracht.

Plasmapaketten

De laatste manier om aan plasma te komen is via plasmapakketten. Plasmapakketten kunnen vanaf niveau 3 van de vampierkennisvaardigheid worden gekocht op de computer. Deze kun je vinden onder het Vampiergeheimen…-menu en kosten 50 per pakket. Vanaf niveau 4 van diezelfde vaardigheid bestaat er ook de mogelijkheid plasmapakketten te maken uit vissen en kikkers. Daar kun je over het algemeen al aardig mee rondkomen, al geldt ook hier dat je veel buiten zult moeten zijn.

Zwaktes van vampiers

Zonlicht

Ondanks dat vampierSims immuun zijn voor een hoop doodsoorzaken waar reguliere Sims mee kampen hebben ze er één grootte bijgekregen. Zonlicht is namelijk de grootste vijand van iedere vijand. Je eventjes in het zonlicht bevinden, hakt meteen sterk in op de vampierenergie behoefte van je vampier! Langzaamaan zal je Sim steeds meer gaan roken en uiteindelijk zelfs vlam gaan vatten, totdat de behoefte helemaal is leeggeraakt: dan overlijdt hij. Zeker als je met meerdere Sims speelt, zal het best wel eens voorkomen dat je hierdoor in hachelijke situaties komt. Snel naar binnen gaan en een duistere meditatie uitvoeren is dan vaak de beste remedie.

Zonlicht wordt vampierSims al zeer snel fataal.

Sims zijn overigens zelf slim genoeg om automatisch naar binnen te gaan als ze in het zonlicht staan. Tenzij je de autonomie natuurlijk volledig hebt uitgezet in je instellingen.

Beschermen tegen zonlicht

Toch zijn er verschillende manieren om je te kunnen wapenen tegen zonlicht. De meest simpele is het nemen van de Zonbestendig vampierkracht. Deze kracht bevat drie verschillende niveaus van bescherming waarbij de laatste je zelfs permanent immuun maakt voor zonlicht! Wel vereist dit dat je eerst de rang van meestervampier, de vierde vampierrang, bereikt en een totaal van 15 krachtpunten heeft om alle drie de niveaus te kunnen aanschaffen. Daartegenover staat ook dat er een soortgelijke vampierzwakte is welke je je juist een stuk sneller laat verbranden. Ook deze heeft drie niveaus waarbij de laatste je zelfs twaalf keer sneller laat verbranden! Dan val je eigenlijk haast meteen dood neer al ga je over straat! Een mooie uitdaging, zou ik zeggen!

Knoflook

Knoflookobjecten
Knoflookobjecten kunnen worden gebruikt om je huis te beschermen tegen vampiers.

Na zonlicht is knoflook de een-na-grootste vijand van vampiers. Hoewel het dan geen dodelijke effecten heeft, is het name vrij irritant voor vampiers. Een belangrijk wapen voor gewone Sims dus die zich willen beschermen tegen vampiers! Om er echt iets mee te kunnen, zul je echter eerst niveau 5 van de vampierkennisvaardigheid moeten bereiken. Vanaf dat moment bezit je namelijk de gave om knoflookkransen, -slingers en -vlechten te maken in het inventaris van je Sim. Om knoflookobjecten te maken, klik je op de knoflook in het inventaris van je Sim en selecteer je de optie Knoflookobject maken…. Afhankelijk van het soort object kost dit een bepaald aantal stukken knoflook:

  • Knoflookkrans: 10 knoflook
  • Knoflookslinger: 15 knoflook
  • Knoflookvlecht: 5 knoflook

Knoflook vinden

AfbeeldingNaamVindplaatsSeizoen
KnoflookKnoflook (Vampieren)
Een jaarlijks bolgewas. De bollen kunnen worden geoogst en voor het koken of ter decoratie worden gebruikt.
In het Knoflookzaadjes zaadpakket. Ook in Forgotten Hollow voor een feeën-gedenkplaatsje vlak bij het meer.-

Om ze te kunnen maken, zul je eerst voldoende knoflook in de inventaris van je Sim moeten hebben zitten.  De gemakkelijkste manier om hieraan te komen is door op de computer knoflookzaadjes te kopen onder het menu Bestellen…. Dat kost je 100 Simdollars voor 2 zaadjes per zakje. Goedkoper kun je het verkrijgen door de zaadjes zelf te vinden in Forgotten Hollow. De planten zijn vrij klein dus soms wat lastiger te vinden, maar een van de locaties waar je het vrij gemakkelijk moet kunnen vinden is bij het feeën-gedenkplaatsje naast het meer. Zie de screenshot hieronder om daar een beter beeld van te krijgen:

Knoflook
Dit is een van de plekken waar je knoflook (rechts) kunt vinden. Gebruik de waterval (links) als referentiepunt.

De knoflookkrans en -slinger zijn om aan de muur op te hangen, de -vlecht juist voor aan het plafond. Alle drie zorgen ze desalniettemin voor hetzelfde effect: vampiers die zich namelijk in de buurt van de knoflook bevinden, krijgen een ongemakkelijke gemoedstoestand. In eerste instantie is dit “Door knoflook veroorzaakte irritatie” (Ongemakkelijk +1), maar dat zal na verloop van tijd oplopen tot “Ellende door knoflookgeur” (Ongemakkelijk +2) en uiteindelijk zelfs “Kan geen hap meer drinken” (Ongemakkelijk +3). Wanneer dat laatste niveau is bereikt, kunnen vampiers geen plasma meer drinken bij andere Sims, maar wel nog hun krachten gebruiken. Pas wanneer je vampierSim zich niet meer in de buurt van knoflook bevindt, zal de gemoedstoestand langzaamaan afnemen. Meestal duurt dat zo’n 4 uur per niveau.

Overigens boost het eten van knoflook door vampiers dit effect nog verder. (Als het überhaupt al zin had om het te eten als vampier zijnde.)

Beschermen tegen knoflook

Net zoals bij zonlicht bestaat er ook de mogelijkheid voor vampiers zich te beschermen tegen knoflook middels een speciale vampierkracht: Knoflookimmuniteit. Voor de prijs van slechts één krachtpunt ben je hiermee volledig immuun voor alle effecten van knoflook. In tegenstelling tot zonlicht bestaat er hier echter geen zwakte om het effect juist te versterken.

Vampirisme genezen

Vampirisme genezen
Een vampierSim die terug in een normale Sim verandert.
AfbeeldingNaamPrijsIngrediëntenEffect
Het Ultieme VampiermedicijnHet Ultieme Vampiermedicijn (Vampieren)
Vereist niveau 15 van de Vampierkennis vaardigheid.
§2.500
  • Knoflook (10)
  • Monnikskap (10)
  • Plasmafruit (10)
Verandert een vampierSim terug in een normale Sim.

Net zoals dat gewone Sims in vampierSims kunnen veranderen, kan ook het omgekeerde. Wel is dat een stuk ingewikkelder en vereist het allereerst dat je Sim niveau 15 van de vampierkennisvaardigheid bezit. Hiermee speel je het drankje Het Ultieme Vampiermedicijn vrij welke je kunt maken bij een gewone drank bar. Meteen zal dat echter nog niet gaan, want je hebt ervoor namelijk nog 10 knoflook, 10 monnikskap, 10 plasmafruit en een bedrag van 2.500 Simdollar voor nodig. Het drankje opdrinken zal je Sim (ongeacht de kwaliteit) meteen genezen van vampirisme, maar kent echter ook een aantal alternatieve manieren waarop het gebruikt kan worden.

Anderen genezen

VampierSims die het drankje in hun inventaris hebben zitten, kunnen andere vampiers van hun vampirisme proberen te ontdoen. Dit kan via de interactie GemeenVampier afslachten. Net als bij een gewoon gevecht, zullen beide vampiers met elkaar gaan vechten. Wanneer degene met het drankje het duel wint, verliest de ander automatisch zijn of haar vampirisme. Mocht hij of zij juist verliezen, dan is het drankje simpelweg verspilt en gebeurt er verder niets. De succeskans wordt bepaald aan de hand van het verschil in vampierrang tussen beide vampiers.

Vampier afslachten
Het winnen van het duel bij het afslachten van een andere vampier zorgt ervoor dat het slachtoffer zijn of haar vampirisme verliest.

Gewone Sims kunnen op soortgelijke manier een vampier van vampirisme ontdoen door het drankje naar ‘m te gooien. Wanneer het drankje succesvol wordt gegooid, verliest de vampier zijn of haar vampirisme, maar wanneer hij het drankje weet te ontwijken, is het drankje simpelweg verspilt. Ook hier wordt de succeskans bepaald door de vampierrang, maar nu enkel door die van het slachtoffer.